Раднево посрещна бронзовата медалистка от Китай Ивайла Бинева с цветя и огромна плюшена играчка

STZAGORA.NET
От: radnevodnes.info

Това се случи в петък привечер, а срещата беше изключително емоционална. Прегръдки, целувки, поздравления и подаръци както за Ивайла, така и от нея за децата, преподавателите и директорката на Второ основно училище Милена Димитрова, която, прегръщайки детето, каза: „Гордеем се с теб! Пожелавам ти още много успехи, защото ти и ги заслужаваш, и можеш”.

Преподавателката на Ивайла през последните четири години Антоанета Димитрова, за която момичето твърди, че стои зад 50% от успехите й, за което е безкрайно благодарно, също поздрави своята възпитаничка и й подари огромната плюшена играчка. Много снимки, усмивки и, разбира се, въпроси имаха всички, а Ивайла развълнувано отговаряше и разказваше.

За нея всичко е ново – и пътуването със самолет, и срещата й с Китай и с деца на различна възраст и от различни страни. Въпреки множеството перипетии, сред които – изгубеният багаж и не особено добрата храна, над всичко остават емоциите и гордостта от бронзовия медал в международното математическо състезание SASMO.

Тук е мястото да припомним, че надпреварата се проведе в многомилионния град Ченгду от 26 до 30 юли. В нея се включиха общо 8 българчета, а както разказа Ивайла, се оказва още, че България е единствената европейска страна, представена в Китай. „По време на обявяването, след като изредиха останалите, го съобщиха. Ние станахме с българското знаме в ръце, а всички останали ни аплодираха”, обясни момичето.

Освен пътните неволи и храната, с която така и не привикнали, на нашите състезатели се наложило и да работят върху 30-те задачи, без те да са преведени на английски. „Намалиха и времето от 3 на 2 часа, което не беше честно”, сподели Ивайла и допълни, че именно непреведените текстове са я забавили много. Вероятно по тази причина тя останала изненадана, когато на 29 юли сутринта баща й първи я поздравил, след като видял изнесените резултати.

Всички българчета са били в една стая. Не се разминало и без инциденти. Едно от момичетата припаднало и така и не успяло да се класира. „Бяха пристигнали към три сутринта предишния ден и липсата на сън, вълнението, а и високата температура – беше 45 градуса, оказаха влияние.” Същия ден е и награждаването на отличените сред над 3000 ученици от Китай, Хонг Конг, Малайзия, Индонезия, Южна Корея, Тайланд, Сигапур, Виетнам, Филипините.

Освен традиционните златни, сребърни и бронзови медали има и по-високи отличия – „Азиатски шампион” и „Звездата на Азия”. Последното отличие грабна пловдивчанинът Мирослав Маринов, който събра най-голям брой точки. Среброто завоюваха Иван Димитров и Милен Георгиев – и двамата от Димитровград, а бронзови медалисти освен нашата Ивайла, станаха Георги-Феликс Давид от София, великотърновката Иванка Кабакчиева и Айтен Махмуд от Кърджали.

Ивайла сподели още, че самата тя се е състезавала с тестове за трети клас, независимо че е четвъртокласничка, защото „там са по-напред с материала и на по-високо ниво”, както подчерта, затова и други от българчетата също са решавали задачи за по-долни класове. „Самата церемония премина тържествено, а по-късно по време на тържествената вечеря си разменихме подаръчета с останалите деца”.

Ченгду е огромен град с население от 12 милиона души и това, което е впечатлило Ивайла, са неговите контрасти. „Отляво са небостъргачите, красивите сгради, моловете, а отдясно е ужасна мизерия, хора, които са насядали по улиците, а храната, която предлагат, продавачите я сипват направо с ръце. Тя беше наистина ужасна”, споделя детето, което се радва, че са успели да вземат снимката, на която са показани всички участници. „Бяха само две, но мама беше настоятелна и ни я дадоха. Сега ще извадим копия и ще ги изпратя на всички деца от България”, разказа още детето, което се кани в оставащите дни до началото на учебната година да си почива активно. А наесен освен предизвикателството 5-ти клас тя отново ще се потопи в света на математиката и състезанията, защото очевидно не само умее, но и да решава задачи й доставя истинско удоволствие.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн