Министърът на околната среда и кметът на Стара Загора направиха първа копка на Регионалния център за управление на отпадъците край Ракитница

STZAGORA.NET


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, министърът (в оставка) на околната среда и водите Станислав Анастасов и директорът на Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда 2007-2013″ Спиридон Александров направиха днес първата копка на модерен Регионален център за управление на отпадъците в землището на старозагорското с.Ракитница. На събитието присъстваха областният управител Живка Аладжова, председателят на ОбС Емил Христов, ръководителят на проекта и зам.-кмет Йордан Николов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, Момчил Борисов от консорциума изпълнител, представители на общинската администрация, фирмите-изпълнители на дейности по проекта, общински съветници, медии и граждани.

“За нас е чест да направим първа копка на това съоръжение, от което ще се възползват жителите на 12 общини – каза в словото си по реме на церемонията кметът Живко Тодоров. – Много е важно в днешно време как ще управляваме отпадъците, тъй като изискванията и на ЕС, а и на българските граждани вече за опазването на околната среда означават да полагаме съответните грижи. Отпадъкът в днешно време не е това, което е бил преди 30-40-50 години. Той е суровина вече в България и ще започне да се разглежда като такава. В този смисъл е важно ние да изградим нашите съоръжения, с които можем да го употребяваме по най-добрия начин – да се сепарира, да се компостира, да се рециклира. И това, което остава накрая, то да отива на депото.

Това съоръжение е важно да го изградим, защото, знаете, че от години Общината трябва да плаща отчисления заради това, че няма изградено такова депо. И колкото повече бавим изграждането на подобно съоръжение, толкова повече ще плащат гражданите. А и другият въпрос е, че може да стартира наказателна процедура спрямо България във връзка с това, че няма изградени такива депа. Минахме през всички процедури, през ОВОС и неговото обжалване на първа и втора инстанция, но съдът се произнесе в полза на екодоклада, направен от Общината. Тоест всички процедури, които са били необходими, са изминати. Дадено е строително разрешение, всички подробни устройствени планове, които са направени, отново минаха през обжалване – знаете, че винаги има хора, които са против.

Вие сами виждате какво е отстоянието от селото, а и като видите след една година готовото изградено съоръжение, ще видите, че гражданите няма от какво да се притесняват. Ние многократно сме правили срещи с тях и сме им обяснили, че технологията, която се използва по време на строителството, а и самата технология после на третиране на отпадъците не е по никакъв начин опасна за тях. А и знаете, че всичко това става с европейски средства, проектът е одобрен от Управляващия орган, от Министерството, и който на практика е от полза за всички граждани.

Старото сметище на Мандра баир предстои да бъде закрито. В момента работим по изготвянето на проект за закриването му и на практика ще решим един основен проблем не само на община Стара Загора, но и на цялата област, защото всички останали общини, които са около нас, също ще депонират отпадъците си тук. Разбира се, ще мислим и за изграждането на завод за боклук, тъй като той е много важен, за да можем да удължим живота на депото и по този начин да направим пълен цикъл на управление на отпадъците.

Искам да благодаря на МОСВ за това, че работи много активно по реализирането на този проект и ни спомагаха в документацията. Да пожелая успех на строителите – те са достатъчно сериозни, консорциумът, който е изграден, вече е изграждал подобно депо – мисля, че в Ботевград, което означава, че можем да разчитаме след една година всички да се поздравим с наличието на едно ново съоръжение за Стара Загора, което да третира по най-добрия начин отпадъците” – завърши кметът.

Министър Станислав Анастасов на свой ред каза следното:

“Скъпи приятели от общините Стара Загора, Чирпан, Братя Даскалови, Павел баня, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Гурково, Твърдица, Опан, Раднево и Гълъбово, благодаря ви, че сте тук. Заслужаваше си да изредя всичките 12 общини, защото подкрепата за това начинание тук от гражданите на тези общини е наистина много важно. Г-н Тодоров говори достатъчно за нуждата от изграждането на това депо в съответствие с европейските директиви и за избягване на наказателни процедури. На мен ми се иска по-скоро да говоря за бъдещето.

Тази регионална система за управление на отпадъците в Стара Загора не е просто първа стъпка към подобряване на екологичното състояние на общините и намаляване на замърсяването. Тя освен всичко друго ще подобри услугите за събиране, транспортиране и обезвреждане на битовите отпадъци. Тази първа копка днес обаче, на това комплексно инфраструктурно съоръжение, е един скок в сферата на ресурсно ефективната икономика. С изграждането му ще спрем да говорим за отпадъците като за боклук, както сме свикнали досега, а ще започнем да ги приравняваме към ресурси.

Тази система освен че ще оптимизира процесите на управление на отпадъците, ще постигне и много други важни ефекти за гражданите на 12-те общини. Първото нещо е разделното събиране, което до ден днешен ние си задаваме въпроса къде отива и дали не се събира на едно място. Гражданите ще знаят, че вече то ще се транспортира, третира и рециклира разделно. Нещо, което е много важно и ще даде един много голям стимул на хората да бъдат въвлечени в този процес.

Думата “рециклиране” я повтарям няколко пъти и ще продължа да я повтарям, защото това е бъдещето на отпадъците. Думите “депо”, “депониране” са нещо, което може би ще запазим като временно решение, но бъдещето не е в него и то ще продължи да изчезва дори в езика ни. Ще говорим все повече за ресурсно ефективна икономика, дори за кръгова икономика, в която няма да изхвърляме отпадъци, а абсолютно всичко ще рециклираме.

Разбира се, има и друг, не по-малко важен ефект за гражданите за общините – а именно това, че ще се намалят разходите по услугите за третиране на отпадъците, събиране и транспортиране съответно. Което означава две неща: повече пари в джоба на гражданите, защото няма нужда да плащаме вече толкова скъпа такса смет, и второ нещо, означава по-малко пари, които ние хвърляме за смет. Пожелавам на добър час. Наистина се надявам след дългата сага, която е извървяло това съоръжение, за да стигне до днешния ден, да успее да се реализира в рамките на една година и община Стара Загора, въобще регион Стара Загора, да бъде един от флагманите в ресурсно ефективната икономика. Успешен път в това начинание!”

Водосвет за благополучието на обекта отслужи отец Михаил. Първата копка направиха Живко Тодоров, Станислав Анастасов и Спиридон Александров; кметът и министърът на околната среда и водите разбиха в кофата на багера традиционната бутилка шампанско, след което машината загреба пръстта.

* * *
Министър Станислав Анастасов съобщи, че в първите дни на август МОСВ ще получи от Министерството на финансите лимит от 70 до 100 милиона лева, с които ще започне разплащането по проектите, изпълнявани по ОП “Околна среда” у нас.

“Община Стара Загора е една от първите, които е подала искане за верификация на средствата по водния проект, а плащане по него нямаме от месец февруари” – припомни кметът Живко Тодоров. От бюджета на общината са платени на изпълнителите над 2,5 милиона лева, а изпълнените и актувани дейности са за 10 милиона лева.

* * *
Стойността на договора за изграждането на Регионалния център за управление на отпадъците – Стара Загора е 32,5 млн.лв. с ДДС и включва като подобекти Регионално депо за неопасни отпадъци, Общински център за рециклиране и Инсталация за сепариране и закрито компостиране.

Проектът се реализира по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № DIR 5112122-С007, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“

Кметът Живко Тодоров подписа договора за изпълнението на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора“ на 14.03.2014 г. Регионалното депо за отпадъци на Стара Загора трябва да бъде готово до средата на 2015 г.

Бенефициент е Община Стара Загора, а партньори са общините Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Твърдица, Чирпан и СНЦ „Регионално сдружение за управление на отпадъците – Стара Загора“.

Проектът премина през доста затруднения – съдебни спорове относно Оценката за въздействие върху околната среда и проекта за Подробен устойствен план, които бяха обжалвани на няколко инстанции, но в крайна сметка общината спечели делата.

Избраният изпълнител чрез открита процедура за обществена поръчка е ДЗЗД „Иринополис“ – София, който включва 4 фирми с опит в строителството на депа за отпадъци – “Водстрой 98″ АД, „Трейсгруп Холдинг”, „Енергоремонтстрой“ и „Инфраструктурно строителство“.

Изграждането на регионален център за управление на отпадъците е Обект 1 от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора“. Той се осъществява по договор № DIR 5112122-С007 за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007–2013 г.“

Стойност на проекта: 52 017 747,21 лв.
Европейско съфинансиране: 42 004 330,87 лв.
Национално съфинансиране: 7 412 528,98 лв.
Собствено съфинансиране: 2 600 887,36 лв.

Стойността на договора за изграждането на Регионален център за управление на отпадъците е 32,5 млн.лв. с ДДС и включва като подобекти Регионално депо за неопасни отпадъци, Общински център за рециклиране и Инсталация за сепариране и закрито компостиране.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн