5 страни подписаха в Стара Загора споразумение за развитие на приключенския туризъм

STZAGORA.NET

Срещата бе водена от Красимира Соколова, зам.-председател на Търговско-промишлената палата - Стара Загора

Представители на 5 страни – Румъния, Турция, Грузия, Молдова и България подписаха днес в Стара Загора споразумение за развитието на мрежа за приключенски туризъм в Черноморския регион. Това стана на работна среща по договарянето на трансграничното сътрудничество и институционалната подкрепа в тази сфера.

Водещият партньор в проекта Румъния бе представена от зам.-областния управител в Констанца Ерсун Анефи. От българска страна партньори в проекта са Агенцията за регионално икономическо развитие и Търговско-промишлената палата в Стара Загора. Турция учасва с представители на областните управи в Кастамону и Ризе, както и на Асоциацията за развитие. От Грузия дойдоха от Международния център за бизнес развитие и инвестиции, а от Молдова – от Организацията за развитие на малки и средни предприятия.

Целта на срещата бе разработването на стратегия и план за действия за устойчив приключенски туризъм в региона, както и повишаването на управленския капацитет на местните власти, туроператорите и малките фирми, работещи в областта на туризма.

Приключенският туризъм предоставя възможности за рафтинг, планинско колоездене, риболов, конна езда, джогинг в планината и други дейности на открито, формулира водещата срещата Красимира Соколова, заместник-председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора.

Сред най-изявените почитатели на приключенския туризъм в Стара Загора е ексдепутатът от 41-то Народно събрание и строителен предприемач Пламен Русев – припомни Красимира Соколова. – Той има специален сертификат, че е посетил “Края на света” в най-южната точка на Аржентина – Огнена земя, обиколил е екзотични дестинации като Бирма, Мексико, Перу и Бразилия, гмуркал се е топлите води на Червено море в Египет.

В момента е в ход анкета сред широката общественост на тема “Приключенски туризъм”. Тя може да бъде попълнена онлайн на сайта на старозагорската Търговско-промишлена палата. Впоследствие ще бъде създаден и специализиран сайт.

От медиите по време на срещата дойде предложението към съществуващите възможности за туризъм на открито да бъде добавено и участието във възстановки на исторически събития и битки – като тези, които се провеждат у нас на върховете Шипка и Бузлуджа.

Събралите се в Стара Загора институции нямат за задача да стартират конкретни дейности в сферата на приключенския туризъм. Тяхната цел е да осигурят макрорамката, в която ще действат впоследствие туроператорските фирми.

Участниците във форума допълниха, че по света има редица страни, в които приключенският туризъм е добре развит. Техните практики ще са в основата и на проекта, чието развитие в Черноморския регион предстои да проследим.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн