Разследващ катастрофата на гара Калояновец твърди, че причината не е в стрелките

STZAGORA.NET

Железопътният инцидент на гара Калояновец не е причинен нито от стари стрелки на линията, нито от липса на съответствие между сигнализацията по трасето и в локомотива, коментираха от Специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт, в отговор на твърдения за причините за инцидента от страна на синдикални организации.

Ръководителят на специализираното звено Бойчо Скробански уточни, че следствените действия са на етап изготвяне на експертизи и още е рано да се каже със сигурност какво е предизвикало дерайлирането на влака.

По-рано тази седмица синдикати излязоха с твърдението, че причината за влаковия инцидент на гара Калояновец е в инфраструктурата. И по-конкретно в стари стрелки за смяна на коловоза, които не са подменени при ремонта на трасето. Бойчо Скробански обаче определи тези твърдения като абсолютно неверни.

„Това е железен път, който е приблизително 21 км, което включва освен междугарието на гара Михайлово и гара Калояновец, също така коловозите в гарите и стрелките на съответните коловози. Това е част от коридор номер 8. В ОП „Транспорт”, в която са заложени толкова милиони евра, ще ни остави някой ние да вкарваме стари материали, това е абсурд”, обясни той.

Има и съмнения за липса на съответствие между сигнализацията на линията и автоматичната локомотивна сигнализация, защото са от двама различни производители. Скробански отхвърли и тази хипотеза.

„В железопътната инфраструктура във Франция работят над 100 оператора и всичките са с различни фирми. Какво значи това, че трябва да спрем железниците, за това че не са сходими. Затова има директива за оперативна съвместимост, която не допуска съоръжения, които не са съвместими и не гарантират нивото на безопасност, което трябва да го има всяко едно съоръжение и всеки подвижен състав”, каза Скробански.

В момента се изготвят експертизи на локомотива, вагоните, осигурителната инсталация, скоростомерната лента и автоматичната локомотивна сигнализация. Те обаче са в начален етап, тъй като работата е започнала едва в началото на тази седмица. Все още не е ясно кога ще е готово окончателното становище за причините за инцидента.

Влакът София-Варна излезе от релсите при гара Калояновец край Стара Загора на 12 юли. При инцидента загина машинистът – 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив, а 12 от пътниците бяха ранените, двама от тях по-тежко.

При инцидента дерайлираха локомотивът и 4 пътнически вагона. Локомотивът се е завъртял и е ударил третия вагон. Засегнати бяха четири от общо шестте вагона на влаковата композиция.

Около 150-160 пътници бяха евакуирани в района на гара Калояновец. Сред тях бе и група деца от “Аспарухово”, които се връщали от почивка след бедствието там.

(Източник: Дарик)
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн