Гласовитка от Канада ще пее в Стара Загора на първата среща на фолклорни състави на българи, живеещи в чужбина

STZAGORA.NET
19-годишната Анна-Моника Георгиева, родена в Торонто, Канада, ще пее в Стара Загора по време на първата среща на фолклорни състави на българи, които живеят в чужбина.

Анна-Моника е влюбена в българската народна музика и пее от невръстните си години, но всяко лято идва в България и се обучава в пеене на странджански и тракийски песни, вече знае родопски, шопски и македонски. На пресконференцията в община Стара Загора с вълнение споделя, че освен тракийските песни, по време на срещата ще изпълни и патриотичната „Обичам те, майко Българийо“. Тази песен винаги предизвиква сълзи в очите дори у състудентите ми, които не разбират български, признава Анна-Моника, която е солистка на танцовата и певческа група „Димитровче” от района на Торонто. С нея тя участва редовно в международните фолклорни фестивали в Канада. Появява се многократно по местната телевизия на Торонто. А през летата, които прекарва в България, се включва и в много български фестивали. Редовно печели награди на детско-юношеския конкурс по пеене сред българите в чужбина „Прехвръкна птичка”. Има медал и от престижния международен събор в Копривщица.

Днес и утре на сцената на площада пред община Стара Загора и в близкото село Малка Верея ще се изявят общо 50 наши сънародници в 7 фолклорни групи от различни държави. Идеята за събитието, подкрепено от Община Стара Загора, е на Константин Маринов, ръководител на Български фолклорен клуб Чикаго-Верея и на майка му Мария Христова. Двамата са старозагорци и са направили първите си стъпки в българското танцово изкуство в общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Проявата ще започне с празнично дефиле по централния булевард в 18.00ч. от Дома на културата до площада. Първи на сцената ще се качат изпълнителите от Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Първата фолклорна среща на българските състави от чужбина започва днес, 25 юли,от 18.30 часа на площада и подължава на следващия ден-събота, от 16.00ч. в с.М.Верея.

Участниците са Български фолклорен клуб «Верея» – Чикаго, САЩ; Фолклорна група «Роса» – Атланта, САЩ; Фолклорна група «Българи» – Монреал, Канада; Фолклорна група «Димитровче» – Торонто, Канада; Фолклорна група «Булгара» – Лондон, Англия; Фолклорна група „Родина” – Атина, Гърция; Джон Костов – певец – Палма де Майорка, Испания; Ангел Жеков – кавал – Чикаго, САЩ; Теменуга Жекова -певица – Чикаго, САЩ; Димитър Станков – кавал – Чикаго, САЩ; Красимир Панчев – гайда – Кипър

Събитието се организира от Община Стара Загора, Държавна агенция за българите в чужбина, Кметство село Малка Верея, по инициатива на Български фолклорен клуб „Верея”.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн