Започна събарянето на незаконни къщи в старозагорския квартал „Лозенец“

STZAGORA.NET
Роми замеряха жандармерията с камъни, четирима изведени принудително

Камионетки докараха рано сутринта няколкостотин униформени

Жандармерията пристига


Първите 18 къщи в кв. Лозенец в Стара Загора, за които има издадени заповеди за премахване от общо 55, бяха разрушени до 10.00 часа тази сутрин.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметът Йордан Николов, който ръководи оперативния щаб, зам.-кметът по строителството Янчо Калоянов, председателят на ОбС Емил Христов, общински съветници и представители на политически партии, на ОДМВР, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, отдел „Закрила на детето”, Центъра за спешна медицинска помощ, ВиК – Стара Загора, ЕВН, както и отговорните за процедурата служители от Община Стара Загора бяха на мястото от 7,00 ч. сутринта. Строителната площадка на незаконните строежи е оградена със сигнални ленти, а целият район е отцепен от полицията.

На терена работят два колесни багера и един транспортен автомобил на кооперация „Синвекс”, избрана чрез обществена поръчка за осъществяване на дейностите. В края на работния ден – между 16.00 и 17.00 ч. техниката ще бъде прибрана в базата на фирмата. Утре разчистването на терена продължава.

При въвеждането на жандармерията, наброяваща няколкостотин души, чиито черни камионетки останаха паркирани на пътя за кв.Дъбрава, малко след 7.00 часа се наложи групата от 50-60 роми да бъде изтласкана назад, за да се освободи място за разгръщане на техниката. В този момент се стигна до очакваното в такива моменти тръшкане на земята на жена от малцинството и до отправени реплики от жители на махлата към униформените. Като видяха, че този път събарянето няма да се размине, по някои от къщите се покачиха мъже, които започнаха припряно да свалят керемидите. “Събирам си материала и се махам!” – оповести един от собствениците.


Работници от комуналното стопанство към Общината в оранжеви работни дрехи изнасяха покъщнина от постройките, в които все още имаше такава. Фадромата-разрушител помете без усилия най-крайния (от изток) ред постройки, сред които имаше и отделно вдигната между тях баня. Някои от къщите, които предстои да бъдат съборени, са градени съвсем скоро, и са все още неизмазани отвън и отвътре, но с хубави, здрави и високи дворни огради.

При появата на кмета Живко Тодоров, зам.-кмета Йордан Николов и председателя на Общинския съвет Емил Христов някои от местните се опитаха да изпросят още ден-два за събиране на багаж и строителни материали, но получиха отговор, че досега са имали много месеци на разположение точно за това. Освободената площ ще бъде залесена, каза кметът. Той припомни и това, че досега никой от жителите на “Лозенец” не е поискал да му бъде осигурено общинско жилище. Единствената молба за това, която е била подадена от жена, впоследствие е била оттеглена.


Когато фадромата се насочи към втория ред къщи, някои от ромите започнаха да замерят жандармерийските редици с камъни. Чу се командата “Вдигайте щитове и маски!”. Едър камък обаче строши щит на жандармерист, друг удари униформен по ръката.


Двама роми се качиха на покрива на двуетажна къща и започнаха да хвърлят отгоре керемиди по хората на реда, като се държаха предизвикателно и отказаха да слязат. Наложи се двама едри и яки жандармеристи да ги свалят насила. Вече на земята, дръзкият им език се смени с молби, хленчене и още малко разигран театър. От терена бяха изведени принудително общо четирима души.

Видео от събарянето на незаконни постройки в кв.”Лозенец можете да видите тук >> (Youtube)  и тук >> (Facebook).

Още по темата: 33 от 55-те незаконни постройки са премахнати в първия ден от операцията в старозагорския квартал „Лозенец“


Много роми се катереха върху покривите в опит да спасят съответната къща от събаряне

Тежко е да останеш без дом, макар и незаконен

Това остана от първия ред къщи, които бяха най-близо до пътя за Дъбрава

А някои продължаваха да разграждат до последния момент

Къщите, които подлежат на събаряне, са градени с такива масивни зидове, сякаш ще векуват

Преди да бъде съборена поредната къща...

И 4-5 минути след това - вече я няма.

#vvv

spodelime

3 коментари on “Започна събарянето на незаконни къщи в старозагорския квартал „Лозенец“”

  • Мартин wrote on 21 юли, 2014, 14:07

    Много хубаво списана статия, с много добър изказ. Без да се правим на ударени, без да се спазва измислено благоприличие. Всичко е написано така, както е и трябва да бъде написано – без лицемерие. Колкото повече такива журналисти – пишещи директно нещата – както са си – толкова по-бързо ще се оправят медиите от продажните си навици.

  • Анонимен wrote on 21 юли, 2014, 19:39

    Браво на Живко Тодоров.
    Застана мъжки и не се поддаде. Ако всички бяха толкова смели и си изпълняваха съвестно задълженията нямаше да сме на този хал. Той направи това което никой друг преди него не посмя
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ за събарянето на циганските къщи. Заслужи уважението на всички старозагорци.

  • ДОРА КОЛЕВА wrote on 22 юли, 2014, 8:46

    НАШИЯТ МЛАД КМЕТ НЕ САМО СЕ ОПЪЛЧИ НА БЕЗЗАКОНИЕТО КАТО ПОКАЗА КАК СЕ ПРАВИ. ГЛАСОВЕТЕ НА ЦИГАНИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ НЕ СА ВАЖНИ, ВАЖНО Е УВАЖЕНИЕТО НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. ДАНО ИМА ПОВЕЧЕ ТАКИВА СМЕЛИ И НАХЪСАНИ ПОЛИТИЦИ!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн