Да се гордеем с подвига на Апостола, призова кметът на Стара Загора

STZAGORA.NET


“Днес е празник, защото на този ден преди 177 години се е родил най-великият ни сънародник – Апостолът на свободата Васил Левски. – С тези думи към старозагорци се обърна днес кметът Живко Тодоров. – Преди повече от 150 години той е прозрял, че всички граждани трябва да бъдат равни и че трябва да бъдем единни, за да се изравним с другите европейски народи. Той е истински водач на демокрацията, борец за правата на човека. Надраснал много времето си и дал живота си свободата на България. Всички трябва да се гордеем с неговия подвиг и да се радваме, че имаме честта да бъдем негови сънародници. Той е истински великан, далеч над висотата на днешните политици” – каза още в словото си Живко Тодоров.

В организирания от Община Стара Загора общоградски ритуал взеха представители на областното и общинското ръководство, на Общинския съвет, патриотични организации и политически партии. Те положиха венци и цветя на признателност и почит пред делото на великия българин.

Честването пред паметника на Апостола започна със заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на катедрален храм „Свети Димитър”. Поетична композиция, посветена на Левски, поднесе актьорът Ивелин Керанов. В ритуала взеха участие Военният духов оркестър и почетен караул от Втора Тунджанска механизирана бригада.

От 18:00 ч. днес на IV-то експозиционно ниво в Регионалния исторически музей – Стара Загора ще се проведе камерен концерт, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски, с участието на пианистката Полина Влахова и млади изпълнители.

Музеен обект Хилендарски метох в Стара Загора, който е давал подслон на Васил Левски през определен период от неговия живот, е отворен за посетители през летния сезон всяка седмица от вторник до събота, с работно време от 9:30 до 12:30 ч. и от 13:00 до 18:00 ч.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн