Дадоха на прокурор шофьор, едва не сгазил деца на детска площадка в Стара Загора

STZAGORA.NET

Свидетелите Георги Петков и Ваня Порфирова показват мястото на опасния инцидент. Нарушителят е потеглил с "мръсна газ" оттук право през играещите насреща деца, като върху асфалта още се вижда 7-метрова следа от превъртането на гумите на Фолксвагена му.

Шофьор, преминал с висока скорост през пълна с деца площадка в междублоково пространство, застана днес пред съда в Стара Загора. Случаят бе разгледан в рамките на образуваното административно наказателно дело 1279 от 14-ти наказателен състав със съдия Дарина Стоянова и прокурор Таня Божилова.

Обстоятелствата, които съдът изясни с помощта на четирима свидетели, са следните:

Преди два дни, на 16 юли, сряда, малко след 18 часа, от паркинга на жилищен блок, намиращ се на ул. “Свети княз Борис” № 168, със силно форсиране на двигателя и висока скорост потегля тъмнозелен “Фолксваген” комби. Вместо да използва обичайния изход на паркинга, той се отправя в обратна посока и преминава през близката тревна площ и детска площадка, на която в момента играят поне 10 деца под наблюдението на своите родители, баби и дядовци. Децата се разпищяват, а родителите изтръпват, предполагайки най-лошото. Колата минава на сантиметри от 2-годишно момченце, чиято по-голяма сестричка успява да го дръпне в последния момент.

Шофьорът, криволичейки, с “мръсна газ” пресича бордюрите, като оставя 7-метрова следа от превъртане на гумите, след което, без да спре на знак “Стоп”, излиза на бул. “Цар Симеон Велики” в района на източния магазин “Билла”, пресича с висока скорост пешеходната пътека пред него и изчезва на север по булевард “Крайречен”. В суматохата родителите се опитват безуспешно да го спрат, като успяват да запишат номера му, а някои от тях дори го разпознават – това е техният съсед Тодор Танев Тодоров, 65-годишен, който неведнъж е застрашавал по същия начин безопасността на играещите на площадката деца, като е преминавал през нея, без там да има автомобилен път, разказа свидетелят Георги Петков.

Родителите веднага са повикали полиция чрез тел. 112. Униформените дошли, търсили няколко пъти нарушителя у дома му, за да му вземат проба за алкохол и да му връчат акт за нарушение, но той не се появил дълго време, допълниха разказа 61-годишната баба на 2-годишно момиченце Петрана Танева и 37-годишната майка Ваня Порфирова, чиято дъщеря е успяла да спаси буквално изпод колелата по-малкото си братче.

Свидетелката Петрана Танева (вляво) дойде в съда с 2-годишната си внучка, която също е била сред застрашените от безразсъдния шофьор деца на площадката

Адвокатът на нарушителя излезе пред съда със защитната теза, че Тодоров не е могъл да изведе колата си от блоковия паркинг през обичайния му изход. Свидетелите, а след това и дете на самата площадка, обаче разказаха, че той много често извършва същото нарушение в рецидив и че децата са принудени постоянно да се пазят от него и автомобила му.

След близо двучасово заседание, по време на което беше изслушан като свидетел и автоконтрольорът Теньо Тенев, съставил с днешна дата акт на нарушителя, съдия Дарина Стоянова издаде определение, че е налице висока обществена опасност на деянието, прекрати съдопроизводството и изпрати материалите по него на Районна прокуратура – Стара Загора за предприемане на съответните наказателни действия.

След дадения 7-дневен срок за обжалване пред Окръжния съд делото от административно-наказателно ще прерасне в наказателно и се очаква да приключи най-малкото с осъждането на нарушителя на пробация за определен период.

“Ако преди време по подобен начин родители бяха сигнализирали за опасното излизане на автомобили на пешеходната зона в центъра на Стара Загора, можеше и да не се стигне до фаталния случай с малкия Паоло. Затова счетохме за свой граждански дълг този път да реагираме своевременно срещу опасния прецедент” – обясниха подалите сигнала старозагорци.

Живеещите в околните 11 блока са изпратили до Община Стара Загора и подписка със 166 подписа, която съдържа предложението им за обновяване и обезопасяване на детската площадка чрез ограждането й с предпазни елементи.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн