Константин Проданов, АБВ: Предложението да се гарантират всички депозити в КТБ означава държавата с парите на данъкоплатците да защити интересите на вложителите милионери

STZAGORA.NET
Хаосът, в който е изпаднала държавата, включително и във финансово отношение, е пряко следствие от действията на политиците, които ни управляват, от водещите фигури в България. Свидетели сме как всеки ден отговорни институции излизат с решения, които в последствие опровергават. Това се дължи на некомпетентност, липса на политически диалог и намесата на лични интереси, заяви в ефира на радио К2 финансовият експерт към АБВ Константин Проданов. Той бе категоричен, че усещането за нестабилност във финансовата система на държавата поражда недоверие във всички сектори от икономика до здравеопазване. Това чувство, поради една или друга причина, се задълбочава и насажда от уж отговорни политици, като Бойко Борисов, които от седмици тиражират версията, че държавата е в технически фалит, посочи той.

Според Константин Проданов в страната има хора, които са заинтересовани от това да цари хаос. Това са специалистите по „риболов в мътни води“, изрази се образно той. В тази връзка Проданов попита защо БНБ и много отговорни фактори в държавата се опитват по всякакъв начин да внушат, че КТБ е в несъстоятелност. Защо всеки ден се тиражират версии, като тези за изчезнали досиета или пари отмъкнати в чували, които прокуратурата непрестанно опровергава. “Те ни пращат вече към предизвестеното решение, че банката е в несъстоятелност. И дори днес актуализират бюджета, предвиждат нов дълг, за да запълнят някаква предполагаема дупка. Защо се прави това? Защо не се мине през стандартната процедура, която е ангажиране на частен инвеститор? Не се прави, защото ако обявиш банката в несъстоятелност, много лесно чрез свой синдик можеш да овладееш активите, които си обявил за „нечитави“, образно казано. В момента, в който ги овладееш, това означава, че една част от тези активи можеш да ги изкупиш на безценица, а друга част от тези активи, които са кредити към определен кръг хора, синдика може да направи така, че те да платят много малка част от стойността на кредитите, които дължат. Тук има много сериозни икономически интереси. Става въпрос наистина за милиарди“ , посочи Проданов.

Икономистът коментира и предложенията за пълно изплащане на всички депозити, независимо дали техния размер надвишава гарантираните от закона средства, с посочения от водещи фигури в България мотив, че в банката са депозирани доста от парите на някои общини и държавни предприятия в страната. „Единият вариант е да спасите всички, за да спасите държавните вложители и общините и да дадете около два милиарда. Другият вариант е да направите това, което е предписано по закон. Да спасите гарантираните (депозити) и след това тази дупка от 500 милиона, която има само за държавните предприятия и общините и т.н. да ги подпомогнете директно през бюджета. Значи, в единия случай ще помогнете с 500 милиона. В другия случай ще налеете почти два милиарда и ще спасите и милионерите“, категоричен бе Константин Проданов.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн