Два лебеда и 20 патици се присъединиха към другите птици в езеро “Загорка”

STZAGORA.NET



Два бели лебеда и 20 зеленоглави патици бяха освободени днес във водите на езеро “Загорка“ от Спасителния център за диви животни на сдружение „Зелени Балкани“. Двата лебеда са лекувани в центъра, след като са били открити с увредени криле, най-вероятно от бракониери. Лебедите и патиците отново ще бъдат обгрижвани от екипа на Парк-хотел „Стара Загора“, който още миналата година постави във водите на езерото плуващи дървени къщички, в които водолюбивите птици да живеят. Сега персоналът поема ангажимент да храни патиците и специално да осигурява за лебедите зърнена храна от пшеница, ечемик, царевица и ярма.

Не е ясно от какъв пол са двата лебеда и ще могат ли да имат поколение. За да се установи полът им, трябва да се изследват кръвни проби, които се правят в чужбина и са твърде скъпи, обясни д-р Руско Петров от „Зелени Балкани“.

20-те млади патици, освободени днес в езеро „Загорка“, са излюпени и отглеждани досега в Спасителния център за диви животни.

Заедно с миналогодишните патици и новото попълнение, патешкото семейство в езеро „Загорка“ нарсна на около 70 члена. Миналогодишните патици са снесли и много яйца в къщичките си и се опитват да излюпят поколение.



#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн