АБВ започва формирането на областна и общински структури в Старозагорско

STZAGORA.NET

Първата си пресконференция след учредяването в събота (28 юни 2014 г.) на партия АБВ с лидер президента (2002-2012) Георги Първанов дадоха инициаторите й в Стара Загора и региона. Пред медиите застанаха членът на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на АБВ д-р Евгений Желев, бивш дългогодишен кмет в Града на липите и министър на здравеопазването, Тихомир Димитров – член на Националния съвет, Любомир Пеев – член на Контролния съвет и Илия Златев – общински съветник от АБВ в Стара Загора.

Малко партии спечелиха нови гласове на състоялите се преди месец избори за Европейски парламент. АБВ е една от тях – вота си за нея дадоха 100 хиляди българи. Волята на избирателите показа, че е необходимо създаването на партийна структура, която да надгради движение АБВ и да създаде новата му, по-широка легитимност. Структура ясно идентифицирана, с ясни правила – отбеляза в експозето си д-р Желев.

Характерно за Националната учредителна конференция на партия АБВ е било участието в нея на много млади хора сред общо 731-те учредители. 60% от тях са до 50 г., 40% са жени. От Стара Загора са участвали 50 души – най-мощната областна група, със средна възраст 43 г. и с над 70% участници с висше образование. Основното ядро на партия АБВ са хора в активна възраст, с активна гражданска позиция, със собствено мнение и тежест в обществения живот. Член на АБВ може да стане всеки български гражданин, който отговаря на обичайните за целта условия. Не търсим определена ниша в електората, каза д-р Желев.

В региона предстои да започне формирането на общинските и областните партийни структури. В основата им ще са клубовете – по местоживеене и по интереси, младежките и женските формации. 175 човека са подали до момента заявления за членство в АБВ в региона. 115 от тях са от Стара Загора. 20% от тях са хора, напуснали БСП преди 3-4 години, останалите не са членували досега в политически партии, съобщи Тихомир Димитров.

“Не коментираме БСП. В момента с тях се движим в две успоредни прави. Вбъдеще те могат и да се пресекат, но не с това ръководство и с този председател на социалистите, при друго отношение и при промяна на определени политики” – категоричен бе д-р Евгений Желев.

Особеност на връзките партия-общество ще са гражданските съвети, предвидени в Устава на АБВ. Предвидена е институция на симпатизантите на АБВ, каквито могат да бъдат дори и членове на други партии. Уникалното в Устава на АБВ е и това, че председателят на партията ще се избира пряко с гласовете на всички членове, за което предстои да се изработи механизъм.

На предстоящите парламентарни избори, насрочени за 5 октомври, АБВ ще участва в същата коалиция от няколко социалдемократически партии, в която се яви и на Евроизборите – Обединеният блок на труда (ОБТ) с лидер Екатерина Атанасова, Обединени социалдемократи (ОСД) с водач Йордан Гергов и Български социалдемократи (БСД) с лидер Георги Атанасов. Новата партия определя себе си също като социалдемократическа. За разговори партията на Първанов е отворена към всички политически формации, без ДПС и “Атака”. “Смятаме, че ДПС трябва да си почине известно време от управлението на страната. На България й е нужна максимално широка управляваща коалиция, която да излъчи стабилно правителство с възможно най-широка подкрепа” – посочи д-р Евгений Желев. Той окачестви актуалната банкова криза като “напълно измислена”. Сред останалите проблеми на държавата посочи агонията на здравеопазването, където не достигат 1 милиард лева – 500 милиона дефицит в НЗОК и 500 млн. задължения на болниците.

До 20 дни се очаква провеждането на общинска конференция на АБВ в Стара Загора, а след това – и на областна.

Има индикации за създаването и на група общински съветници на АБВ в ОбС – Стара Загора. Засега те са двама, очаква се броят им да нарасне.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн