В неделя започва световното първенство по корабомоделен спорт край езеро „Загорка“

STZAGORA.NET

Председателят на Българската Федерация по корабомоделен спорт Евгени Генов с модел на кораб, взел участие в битката при пролива Цушима (между Япония и Корея) в Руско-Японската война през 1905 г. под командването на адмирал Того. С този модел в мащаб 1:250 Евгени Генов е спечелил общо 6 златни и 1 сребърен медал, като 2 златни са от световни първенства, а 4 от европейски. Изработването на модела е продължило повече от 2 години и е било свързано със многократни пътувания зад граница, задълбочени проучвания на документация и исторически сведения. Снимката е направена в Парк-Хотел „Стара Загора“, където ще се проведе самото Световно първенство по корабомоделен спорт.

На 29 юни от 18 ч. край кея за лодки на езеро „Загорка“ ще започне церемонията по откриване на Световното първенство по корабомоделен спорт, клас „С“ – настолни корабни модели, съобщиха от пресцентъра на “Металик” и Парк-хотел “Стара Загора”. В този клас корабните модели не плуват във вода и не се състезават за скорост или маневреност, както е при моторните модели. Достойнствата на корабните модели от клас „С“ се оценяват по майсторството, с което са пресъздадени съществуващи или съществували корабни модели. В този смисъл първенството прилича повече на атрактивна изложба, отколкото на състезание в традиционния смисъл на думата.

Стара Загора за първи път е домакин на подобно световно първенство от Клас „С“. Досега на езеро „Загорка“ са се провеждали две световни първенства, но за моторни модели – през 1983 г. и през 2001 г. В тазгодишното световно първенство ще участват 230 модела на състезатели от 15 държави – Холандия, Франция, Германия, Италия, Полша, Чехия, Словакия, Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Беларус, Русия, Украйна и Китай. Представените модели ще бъдат с големина от кибритена кутийка до близо 3 метра. Те ще бъдат разположени в голямата конферентна зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“. Всеки ден от понеделник – 30 юни, до неделя – 6 юли от 9 ч. до 18 ч. , всички желаещи могат да разглеждат моделите, а състезателите да им обясняват историята на корабите и тънкостите при изработването на макетите. Входът за всички посетители до експозиционната зала е напълно свободен и безплатен.

Световното първенство ще бъде открито лично от президента на Световната организация по корабомоделен спорт „Навига“ Карл Дитер Матисек от Германия. Другият официален гост от страна на световната организация е шефът на Секция „С“ към „Навига“, холандецът Мартин Ван Гелдерен, който ще бъде и председател на съдийските комисии. В тях влизат Младен Митич от Хърватия, Джудзепе Жиралди от Италия, Мачей Познански от Полша, Дмитрий Калмиков от Беларус, Евгени Генов и Петър Игнатов от България – и двамата от старозагорския клуб по корабомоделен спорт. България участва в Световното първенство с 22 модела и 17 участници. Тук ще бъдат тук няколко изключително интересни личности – водачи на цели школи по корабомоделизъм в своите страни. Един от тях е доайенът Сергей Шевелев от Русия, чиито модели красят Ермитажа, както и частни колекции в Москва, Лондон, Париж и други. Той ще участва с 2 впечатляващи модела в клас С3 – адмиралтейски исторически кораби, единият от които легендарният 74-оръдеен кораб. Друга любопитна личност е Сергей Постикин от Украйна, който идва с цялата си фирма, която е известна с корабните си модали, произведени за най-големите музеи в света. Те ще представят 10 свои модела. В световното първенство ще се включи и един от световните доайени на корабномодеблния спорт – Сирил Невио от Франция. На това световно първенство ще можем да видим модели на военни, търговски, пиратски, пътнически, изследователски и други кораби от цял свят. Един от френските участници се готви да изненада българските си домакини с модел на българския научно-изследователски кораб „Академик“.

„За да участва модел на кораб в Световно първенство Клас С, трябва корабът да е действително съществуващ или съществувал и задължително някога да е плавал. Може да е плувал 15 минути и да е потънал, защото има и такива случаи, но той трябва да е бил спуснат на вода“, поясни Евгени Генов. В първенство от подобен ранг не се допускат модели на кораби, за които, например, е имало създаден проект, но строителството им е останало недовършено.

Кой ще стане световен шампион през 2014 г.? Това зависи от прецизността, майсторската изработка, точността на изпълнение, съответствието с историческите документи, дори мащабността в която е умален корабният оригинал. Съдийската комисия на подобни състезания е „въоръжена“ с професионални лупи, специализирани очила, засветяващи обекта с точно определена светлина, за да може детайлировката и изпълнението да се види максимално добре.

Моделите от Клас С се състезават в 7 подкласа.

В Клас С1 попадат всички ветроходни кораби, в С2 – съвременните кораби с двигателни машини, независимо дали са парни, дизелови или други. В Клас С3 попадат корабните съоръжения – участниците могат да представят модел на док с кораб в ремонт или строеж. Клас С4 е за миниатюрните корабни модели с мащаб по-голям от 1:250. Много интересен клас е С5, в който се състезават кораби, сглобени в бутилка. Това е дисциплина, в която авторите използват суперспециални технологии, които обикновено всеки участник пази в строга тайна. Клас С6 обединява модели, чийто корпус е изработен от пластмаса, а С7 – модели с корпус от картон.

Световните първенства по корабомоделен спорт се провеждат на всеки 2 години. Любопитно е да се отбележи, че на всяко едно световно първенство през последните 6 години България е имала поне един златен медалист. Старозагорската школа има много силно участие като на последното първенство през 2012 г. в Риека, Хърватска, двама от златните медалисти са от старозагорския клуб – Надежда Игнатова и Евгени Генов.

На това световно първенство ще можем да видим модели на военни, търговски, пиратски, пътнически, изследователски и други кораби от цял свят. Един от френските участници се готви да изненада българските си домакини с модел на българския научно-изследователски кораб „Академик“.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн