Живко Тодоров: Община Стара Загора няма проблем с европроектите, защото сме си организирали финансовата система

STZAGORA.NET
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Слушателите на радио „Фокус“ в цяла България познават Стара Загора като един от най-бързо развиващите се и проспериращи български градове през последните години. Какво още може да добави кметът на града Живко Тодоров?

Живко Тодоров: Първо искам да ви поздравя за това, че Радио „Фокус” стъпва в Стара Загора и ви пожелавам успех. Това, което се случва в Стара Загора, аз смятам, че е изцяло в положителна посока, защото европейските средства, които България може да ползва, влизат и се усещат вече в града. Вижда се инфраструктурата, която се променя. Социални, културни и екологични проекти, които се извършват, вървят с пълна сила.

В момента приключваме няколко много важни проекта. Единият е за изграждане на центрове за настаняване от семеен тип, които вече завършихме, зелена и достъпна градска среда – това са улици и тротоари, плюс градинки и междублокови пространства на стойност около 5 милиона лева. Отделно стартираме депото за отпадъци да се строи. И още транспортен проект за 30 милиона, който включва нови спирки, нови велоалеи, подмяна на въздушно-контактната мрежа на тролейбусите; токоизправителните станции ще бъдат рехабилитирани. Очакваме новите тролейбуси да пристигнат в Стара Загора до една година. Също така – информационни табла по спирките, които в реално време показват кога пристига следващото средство от градския транспорт. Наред с това върви канализацията в няколко квартала и един важен колектор, който минава през центъра на града.

Културния проект по обновяване на античния форум го приключихме преди няколко месеца. Отделно от това в момента се строи нова детска градина. Първата, може би, от началото на прехода в Стара Загора. Тъй като преди това просто никой не е залагал, че един ден ще има необходимост да се строят нови детски градини и че ще има толкова деца, което показва, че Стара Загора е жив град. Град на младите хора. И те виждат и имат много перспективи пред себе си. Всички тези проекти дават много добра перспектива пред града ни. Още повече, че предстои нов програмен период през 2014-2020 година и се надявам, че ще имаме стабилно държавно управление, което да гарантира влизането на европейските средства в общините, защото знаете, че преди няколко седмици обявиха спирането на плащанията по програма „Околна среда“. Също така и по „Регионално развитие“, което затруднява всичко това, което се случва. Затова си пожелавам да имаме и стабилно държавно управление, което да гарантира тези средства и влизането им в общините, защото те са за хората.

Водещ: Господин Тодоров, спирането на средствата няма ли по някакъв начин да засегне започнатите от вас проекти?

Живко Тодоров: В понеделник направихме голяма оперативка, в която включихме всички екипи, които работят по проектите, както и финансистите на общината и сме си направили много добре разчет по какъв начин да направим така, че да не се отрази на изпълнението на проектите. С гордост мога да заявя, че община Стара Загора няма да има проблем с изпълнението на тези проекти, колкото и мащабни да са те, защото добре сме си организирали финансовата система: имаме наличния ресурс, с който можем да разплащаме и ще можем успешно да приключим всички проекти като, разбира се, се надяваме, че в най-кратки срокове ще можем да възстановим плащанията по оперативните програми, защото от тях зависи бюджетът за 2015 година.

Водещ: Господин Тодоров, на 17-ти май правителството прехвърли терена на артилеристките казарми на общината. Как продължават процедурите за изграждането на парка? Там предвиждате парк.

Живко Тодоров: Във вторник обявяваме обществената поръчка за изборния изпълнител, за инженеринг и реализация на парка. Вярвам, че до два, два и половина месеца ще я приключим, след което наесен ще можем да стартираме с дейностите по проекта. Това е един много мащабен и хубав проект за Стара Загора. Не си спомням в България през последните години да се е изграждал нов парк, и то в почти централната част на града, който да е с територия от близо 90 декара. Много е хубаво това, което се случва и се спира една порочна практика за всичко, което не е необходимо на държавата или на общината, да се разпродава и впоследствие да бъде застроено, а на това място на територията на бившите казарми ще има един построен парк, което прави чест на министерството, че взе това решение и от друга страна пък, че имаме добро взаимодействие и заедно ще направим нещо хубаво, което да остане за бъдещето на града.

Водещ: Господин кмет, не мога да не ви върна към един трагичен инцидент от преди дни с 4-годишното момченце, което стана жертва на безотговорност. Абсолютно съм убедена, че във вашия град повсеместно и емоционално се коментира кой е виновен за тази нелепа смърт, какво може да се направи и защо не е могло тя да бъде предотвратена. Какъв е вашият отговор?

Живко Тодоров: Разбира се, че е много трагичен инцидентът. Думите са малко, които могат да опишат такава трагедия. Най-важното в случая е да си направим необходимите изводи и всеки един гражданин да разбере, че самосъзнанието на хората трябва да се промени, защото масово виждаме погазване на закона, излизане от всякакви правила, несъобразяване въобще със задълженията към обществото, които имаме. И то е във всичко, което ни заобикаля: в това да изхвърлиш отпадъка през прозореца на автомобила, да виждаш знака пред себе си и да погазиш всякакви правила и да тръгнеш срещу него и да извършиш нарушение, да караш с превишена скорост, да не намалиш на пешеходна пътека, на която виждаш хора. Всичко това е огромна безотговорност, за която обществото ни до този момент поне оставаше много безразлично. Виждате, че за 20 години се създаде една „култура“ на несъобразяване със закона.

Водещ: На наглото безразличие.

Живко Тодоров: Абсолютно. И трябва да ви кажа, че това е включително и към проблема с незаконните къщи в квартал „Лозенец“ в Стара Загора, който също поставяме много на преден план. Ние сме подготвили заповеди за събаряне, но има гласове, които се чуват: „Защо да ги събаряме, след като до този момент никой нищо не е направил и не ги е съборил“. Не може да продължава такова беззаконие. Не може да има ненаказани и ние да ставаме едва ли не толерантни към нарушаването на законите. И затова най-важното, което трябва да направим, е всеки да има самосъзнание и да променим културата си на пътя и въобще в живота. Това е на първо място.

Оттам нататък, разбира се, трябва да се вземат и други мерки, след като все още не сме дорасли като общество да бъдем европейци и да бъдем хора, които спазват законите. Какво става в една демокрация, когато хората не се съобразяват със закона? Идват ограниченията. Затова ние като община ще предприемем редица ограничения, за да можем да се опитаме да насадим тази култура в хората, че след като те нямат самосъзнанието да не нарушават закона, тогава ще трябва да има бариери и прегради, които да се изграждат пред тях и пред останалите хора, които всъщност са съвестни граждани, за да може те да бъдат предпазени от подобни безумия и затова ще предприемем мерки по ограничаване на достъпа по определени зони в града.

Ще продължим да монтираме антипаркинг колчета. От началото на годината сме монтирали над 3 хиляди антипаркинг колчета в града и до края на годината ще станат 5 хиляди, което аз казвам, че е безумие. Защото се налага да издигаме стени и прегради, вместо да имаме самосъзнание и вместо да спазваме закона? Контролните органи също трябва да завишат своето внимание, защото когато контролните органи наказват достатъчно сурово и навреме нарушителите, всичко това няма да се случва. Ако вземем всички тези нарушители, които всекидневно ние с очите си като общество виждаме, съм сигурен, че ако контролните органи са си на място, може би половината шофьори в страната ще останат без шофьорски книжки. Защото е повсеместно нарушаването на правилата и превишаването на скоростта. За това са необходими комплексни мерки, но най-вече самосъзнание и изграждане на самоконтрол в хората, което ще стане и с помощта на органите, които трябва да наказват, включително полиция и прокуратура, които имат отношение към прилагането на закона.

Източник:
Агенция “Фокус”, Цоня Събчева
#gerb

бутони за споделяне

2 коментари on “Живко Тодоров: Община Стара Загора няма проблем с европроектите, защото сме си организирали финансовата система”

  • Непримиримата wrote on 10 юни, 2014, 16:10

    Г-н Тодоров,гордеем се с всичко което правите за града ни !
    Граждани ,бъдете непримирими към нарушителите от всякакво естество !

  • Сия wrote on 11 юни, 2014, 12:06

    Браво, случихме на кмет! Гордеем се с него, старозагорци имат късмет.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн