Живко Тодоров: Общината предприема допълнителни мерки за безопасност на старозагорските улици

STZAGORA.NET
Община Стара Загора предприема сериозни мерки за повишаване на безопасността не само на пешеходната зона, но и край паркове, градини, училища и детски заведения, улици, съобщи NBP.bg, като цитира кмета Живко Тодоров.

“В момента пешеходната зона се обезопасява с ефикасни, но временни мерки – ще бъдат поставени ограничителни кашпи и съоръжения с излизащи от земята колчета (съоръжението е на склад) – споделя кметът. – Общината може да взима рестриктивни мерки и ги взима, но контролните органи в държавата са други, нужно е сериозно да се активират, да работят и да налагат сериозни санкции на нарушителите. Ако има истински контрол, доста голям процент от шофьорите трябва да останат без книжки – всеки ден виждаме какви поразии се правят” – коментира Живко Тодоров.

Само днес Живко Тодоров е разпоредил на 5-6 места да бъдат поставени гърбици. Две от тях ще са северно и южно от „Зеленият клин“ – любимо място за много майки и деца. Има сигнал за незаконни гонки вечер край него. По сигнал на майки се слагат гърбици и край V ОУ на ул. „Ген. Гурко“.

“Реагираме веднага на всеки получен от нас сигнал. Не всичко може да се промени с магическа пръчка, но работим с изключително високо темпо с цел да повишим безопасността на движение, на пресичане, на отдих в Стара Загора. Насрочили сме среща и с омбудсмана, за да обработим и сигналите, подадени там. Когато монтирахме над 3000 колчета по тротоарите, имахме критики защо е нужно това. За съжаление по най-жестокия и страшен начин се доказа, че са нужни – и колчета, и заграждения, но най-вече стриктен денонощен контрол” – заяви кметът.

За бул. „Цар Симеон Велики“ ще бъде направен специален проект, ще бъде пуснат конкурс, съгласуван с Камарата на архитектите. Внимателно, без претупване, ще бъде направено най-доброто, за да има истинска пешеходна зона. В момента това е просто улица, затворена за движение. Вече е воден разговор с Камарата на архитектите – пешеходната зона ще бъде направена с плочки, с цветни лехи, пейки, фонтани. “Това ще е цялостното решение на проблема, сега просто затваряме подстъпите, оставяйки възможност за навлизане само при екстремни ситуации, примерно на линейки, на специализирани автомобили” – поясни Тодоров.

Източник:
NBP.bg, Живка КЕХАЙОВА
#gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн