Георги Първанов: Натискът на Брюксел за спирането на “Южен поток” е неприемлив

STZAGORA.NET
Реабилитацията на партиите минава през това партиите да започнат да правят реални политики. Хората ще отидат да гласуват не защото някой ги е задължил със закон, но тогава, когато видят, че нещо в политиката започва да се променя. Това заяви на пресконференция Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012). В коментар на намеренията за въвеждане на задължително гласуване той подчерта, че това е механизъм да се елиминира ефектът на купения вот, но не бива политическият дебат на този етап да се изчерпва с тази тема.

Президентът реабилитира предишна идея – на територията на „Дондуков” 2 да бъде изработена декларация на национално съгласие, в която да залегнат няколко ключови политически въпроса, като първа точка трябва да бъде бюджетната политика за следващата година, консенсус по енергийната политика на България и промени в Избирателния кодекс.

Трябва да има консенсус по енергийната политика на България заради изключително тежкото състояние, в което се намира българската енергетика и сериозните предизвикателства, пред които сме изправени, заяви Георги Първанов. Той е категоричен, че натискът на Брюксел и опитът с политически, геополитически и геосратегически аргументи да се спре реализацията на „Южен поток” са неприемливи. Президентът е на мнение, че дори от най-високо ниво в Брюксел не могат да кажат, че докато не се оправят отношенията между Русия и Украйна, проектът „Южен поток” няма да стартира.

„В това време, в това „докато”, природният газ от Русия тече по „Северен поток”, този двоен стандарт за нас е неприемлив”, коментира Първанов и допълни, че позицията на АБВ е, че България не може да става заложник на тази геополитическа игра. Президентът бе критичен и по въпроса за начина, по който се работи по проекта от българска страна – процедурата за избор на българска фирма за изграждането на проекта е опорочена и е направена така, че да обслужва един човек, обясни Първанов. Той смята, че това ни злепоставя в очите на Брюксел и дава хляб на опонентите на проекта.

Не търпи отлагане и въпросът как ще изглежда бъдещето на ядрената енергетика в България, заяви президентът Първанов. В новата стратегия този въпрос е решен по-бледо, слабо и неясно, отколкото във всички предишни стратегии. И освен записаното положително отношение към развитието на ядрена енергетика, няма никаква конкретика за проекти, обясни председателят на АБВ. Той смята, че в стратегията по въпроса трябва да залегне удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй”, по степен на готовност – реализация на други ядрени проекти, сред които е и „Белене” и изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”.
По въпроса за управлението на енергийните дружества, президентът определи положението като тежко и драматично. И основната причина е грубият субективен подход при формирането на ръководствата на тези дружества, категоричен е той. Председателят на АБВ отново подчерта липсата на логика в твърдението, че държавата е лош стопанин на тези дружества – от една страна, от друга – стопанисването да се предоставя на чуждестранни фирми.

В контекста на идеята за декларация на национално съгласие, където Първанов посочи и промени в Избирателния кодекс, той заяви, че трябва да се изчистят онези детайли в закона, които улесняват изборната търговия. Президентът е на мнение, че темата за промяната на Изборния кодекс може да се върне и към идеята за мажоритарен вот, тъй като е видно, че българите са активни по отношение на личностите. И отново посочи тезата на АБВ за вариант 50/50 – смесена избирателна система, както и рязко свиване на субсидиите на партиите.

По въпроса за датата на предсрочни парламентарни избори, президентът Първанов заяви, че позицията на АБВ е за бързи, но не прибързани избори. Той е категоричен, че правителството е в агония и това не бива да продължава прекалено дълго. Датата има значение от гледна точка на изборния процес, обясни Първанов. Той е категоричен, че партии и коалиции, които държат на коректност, както АБВ, имат нужда от малко повече време, за да стигнат до хората с идеите си и да спечелят доверието им – така, както е и смисълът на кампанията.
#svz

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн