Кметовете от ГЕРБ настояха в декларация да се възстановят плащанията по оперативните програми за околна среда и регионално развитие

STZAGORA.NET
Кметовете от ГЕРБ, избрани от повече от 3,5 милиона български граждани, изразяваме възмущение и нарастваща тревога от действията на правителството, което системно чрез своите действия и бездействия ни отклонява от европейския път на развитие. Това каза кметът на община Габрово Таня Христова на брифинг в парламента в декларация от името на кметовете от ПП ГЕРБ, предаде Агенция „Фокус”.

„В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на ЕК на плащанията по ОП „Околна среда” и ОП „Регионално развитие”. Очаква се тази съдба да сполети и други програми. Изразяваме категорично несъгласие с предприетите кампанийни и недобре обмислени мерки от държавните структури, ангажирани с управлението на еврофондовете за налагане на финансови корекции в особено голям размер на редица български общини, основно управлявани от кметовете на ГЕРБ във връзка с изпълнение на едни от най-важните и тежки инвестиции в публична инфраструктура. Не приемаме наложените финансови корекции и считаме, че действията на държавата са необосновани, незаконосъобразни и непочиващи на действителни факти при безпрецедентно пренебрегване на регламентираните нормативни процедури, грубо нарушаване правата на бенефициентите и упражняване на политическа репресия и натиск. Така се наказват не кметовете, а българските граждани. Ще се съсипят стотици фирми и ще бъдат загубени хиляди работни места”, посочи Христова.

„Изразяваме недоумение, че редица общини, които изпълняват държавни ангажименти в сферата на управление на отпадъците и третиране на отпадъчни води, полагат усилия за благоустрояване на градската среда и създаване на условия за бизнес и заетост, бяха брутално санкционирани, оклеветени, посочени с пръст и публично линчувани за недоказани и несъществуващи нарушения. Недоумение и съмнение за тенденциозност в предприетите действия буди фактът, че всичко това се случва в момент, в който проектите навлизат във финалната си фаза и поставят в риск успешното приключване на първия и започването на новия програмен период”, добави Таня Христова.

„Настояваме спешно в период до 7 дни със средствата от гласувания днес от Народното събрание нов заем да се нормализира процесът на верификация и възстановяване на плащанията по изпълняваните договори. Незабавно да се отменят неправомерно наложените финансови корекции и да се реформира системата за контрол, така че да се гарантира справедливо разпределяне на отговорностите на всички участници в процеса”, подчерта Таня Христова.

Кметовете от ГЕРБ настояват още да се свика извънредно общо събрание на Национално сдружение на общините в Република България, на което да се обсъди критичната ситуация и да се вземат категорични решения в защита на общини, да се прекратят политическите репресии и натиск срещу кметовете на опозицията чрез използване на силовите и контролните институции на държавната власт. „В случай че не последват адекватни и спешни действия от страна на правителството, ще пристъпим към радикалната стъпка за спиране на изпълнението на проектите и прекратяване на договорите на безвъзмездна помощ по вина на безотговорното управление на държавата. Няма да допуснем жителите на общините ни да бъдат превърнати в изкупителна жертва на политическа недалновидност и реваншизъм, некомпетентност и липса на национално отговорни действия”, посочи Христова.

Пълният текст на декларацията гласи следното:

“Ние, кметовете на ГЕРБ, избрани от повече от 3,5 милиона български граждани, изразяваме своето възмущение и нарастваща тревога от действията на правителството, което системно, чрез своите действия и бездействия, ни отклонява от европейския път на развитие. В последните месеци станахме свидетели на спирането от страна на ЕК на плащанията по Оперативна програма “Околна среда” и Оперативна програма “Регионално развитие”. Очаква се тази съдба да сполети и други програми.

Изразяваме своето категорично несъгласие с предприетите кампанийни и не добре обмислени мерки от държавните структури, ангажирани с управлението на евро-фондовете за налагане на финансови корекции в особено голям размер на редица български общини, основно управлявани от кметове на ГЕРБ, във връзка с изпълнение на едни от най – важните и същевременно най- тежки инвестиции в публична инфраструктура.

Категорично не приемаме наложените финансови корекции и считаме, че действията на държавата са необосновани, незаконосъобразни и непочиващи на действителни факти, при безпрецедентно пренебрегване на регламентираните нормативни процедури, грубо нарушаване правата на бенефициентите и упражняване на политическа репресия и натиск. Така се наказват не кметовете, а българските граждани. Ще се съсипят стотици фирми и ще бъдат загубени хиляди работни места.

Изразяваме своето недоумение, че редица общини, които изпълняват държавни ангажименти в сферата на управление на отпадъците и третиране на отпадъчни води, поети от страната ни с Договора за присъединяване към Европейския съюз, и полагат усилия за благоустрояване на градската среда и създаване на условия за бизнес и заетост , бяха брутално санкционирани, оклеветени, посочвани с пръст и публично линчувани за недоказани и несъществуващи нарушения.

Особено недоумение и съмнение за тенденциозност в предприетите действия буди факта, че всичко това се случва в момент, в който проектите навлизат във финалната си фаза и поставят в риск успешното приключване на първия и стартирането на новия програмен период.

Като отчитаме нежеланието на държавата за диалог и партньорство с местните власти, високата степен на тревожност и критичност от създалата се ситуация и огромния риск, в който се поставят нашите граждани за десетки години напред, настояваме:

- Спешно, в период до 7 дни, да се възстанови нормалния процес на верификация и възстановяване на плащания по изпълняваните договори;
– Незабавно да се отменят неправомерно наложените финансови корекции и да се реформира системата за контрол, така че да се гарантира справедливо разпределяне на отговорностите на всички участници в процеса;
– Да се свика извънредно общо събрание на НСОРБ, на което да се обсъди критичната ситуация и да се вземат категорични решения в защита на българските общини ;
– Да се прекратят политическите репресии и натиск срещу кметове на опозицията чрез използване на силовите и контролните институции на държавната власт.

В случай, че не последват адекватни спешни действия от страна на управляващите и правителството, ще пристъпим към радикалната стъпка за спиране на изпълнението на проектите и прекратяване на договорите на безвъзмездна финансова помощ по вина на безотговорното управление на държавата.

Ние, кметовете на ГЕРБ, водени от общата цел за защита интересите на българските граждани и в подкрепа на Европейското развитие на България, няма да допуснем жителите на общините ни да бъдат превърнати в изкупителна жертва на политическа недалновидност и реваншизъм, некомпетентност и липса на национално отговорни действия.

Ние ясно заявяваме, че искаме България да продължи да върви по европейския си път и настояваме за незабавна оставка на правителството!”
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн