Бареков вижда “България без цензура” като основен опонент на ГЕРБ в битката за следващия парламент

STZAGORA.NET

В Старозагорска област коалиция “България без цензура” (ББЦ) постигна на изборите за Европарламент резултат над средния за страната, каза тази вечер в Стара Загора лидерът на партията Николай Бареков. Той пристигна тук за среща с регионалните ръководители от Пловдив, Сливен и града-домакин.

В някои общини като Раднево резултатът на ББЦ е изравнен с този на партията-победител ГЕРБ, а в други като Мъглиж, където ББЦ спечели най-високия си процент в България, е на първо място и ако това бяха местни избори, щеше да е вече с кмет в подбалканския град, коментира Бареков. В национален план само една десета от процента пък е разделила коалицията от третия й мандат, по думите му.

Нямаме време за почивка, предсрочните парламентарни избори вече тропат на вратата. Те са неизбежни, каза Бареков пред активите в южния централен район на страната. Той съобщи, че в понеделник ще се състои голям партиен форум с местните ръководства и коалиционните партньори, за да бъде направен анализ на ситуацията в страната и да бъдат посочени силните и слабите страни в работата на ББЦ. “Допуснахме много грешки в отминалата кампания, но това бяха грешки на растежа, нормално е” – каза той. Според него където е бил лично, където е успял да агитира хората очи в очи, резултатите са добри. И обратно. “Отивайки на предстрочен парламентарен вот, ще имаме време за ремонт на болида”, определи председателят на партията.

Бареков съобщи, че е проследил с безпокойство срещата между президента Плевнелиев и лидерите на ДПС и ГЕРБ Местан и Борисов. От ББС предварително били изпратили писмо на Плевнелиев с предожение за среща, но до момента нямали отговор. Вместо това държавният глава започнал совалка между двете партии. “Те са от едната страна, ние сме от другата и ще гледаме много внимателно всяка тяхна стъпка. Битката на предстоящите избори ще бъде между ГЕРБ и ББЦ”, предупреди Бареков. Според него двете партии или готвят ново правителство в рамките на този кабинет, или “коландрят” предсрочни парламентарни избори. Но поиска ББЦ да бъде допусната до разговорите и те да са “на светло”. Той не пропусна да заяви участие в следващото управление, “но участие не на всяка цена”. Заслугата на коалицията от Евроизборите е, че като нова, проевропейска партия, е спряла порива на родните националистически партии за участие в Европейския парламент.

Друга тревога на Бареков е, че следва второ издание на публичната инвестиционна програма на правителството, като след вече раздадените на общините 500 милиона лева се готвят за раздаване нови 300 милиона, които според него щели да отидат предизборно в общините на ДПС.

Относно разходите за проведената предизборна кампания на ББЦ Николай Бареков съобщи, че те не надхвърлят 2 милиона лева. Най-големи суми за реклама – по 200-300 хиляди лева, са дадени на двете големи национални телевизии – “Нова” и Би Ти Ви.

По отношение на това, в коя част на политическия спектър ще се позиционира ББЦ в Европейския парламент, Бареков уточни, че Димитър Абаджиев поддържа контакта с ЕНП, а самият той – с Алианса на либералите и демократите. Във вторник, сряда и четвъртък идната седмица той заминавал за Брюксел за продължение на разговорите. Относно проекта “Южен поток” Бареков сподели, че е против той да бъде реализиран от сегашното правителство. Газовият проект трябвало да бъде оставен за разглеждане от следващия кабинет, каза той.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн