Проектът “Геоложки пулс” включва непознати творби на Кристо, Дечко Узунов и Найден Петков

STZAGORA.NETВиртуален мост ще свърже утре Регионалния исторически музей Стара Загора, Нов Български Университет и Националната художествена академия за провеждането на лекция с дискусия на тема „Влиянието на геоложките условия върху изкуството“. В беседата със специален гост проф. Иво Кременски – генетик и молекулярен биолог кьм Медицинска академия, ще могат да се включат и посетителите на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Телемостът е част от проекта „Геоложки пулс” в РИМ, където са експонирани творби на акад. Дечко Узунов, на неговия асистент и по-късно професор в НХА – големия живописец Найден Петков, както и етюди на някогашния студент в Академията, сега световно известният Кристо (Христо Явашев) – студент на „Бай Дечко”. Непознатите на широката публика живописни етюди се показват единствено и специално по време на събитието с научно-учебна цел, съобщи авторът на художествено-научния проект Йонко Иван. Той ще изнесе уводна лекция и ще запознае участниците с теоретичните разработки в хидрогеологията на 93-годишния учен Иван Стоянов – геолог, дългогодишен преподавател и един от основателите на Минно-геоложкия институт в София, който сега живее и работи в Торонто, Канада. Неговите твърдения за наличието на глобален хидрогеоложки природен феномен служат за основа на 15-годишния труд по създаването на нов подход при разглеждането на някои въпроси от сферата на културологията. За първи път в света неговата хипотеза представя нова гледна точка при разглеждането на проблема как на базата на едно глобално явление, свързано с геоложката природна среда, се зараждат развитите цивилизации в различни точки по света, съвпадащи с трасето на уникалното влияние на околната среда върху човека.

В дискусията от РИМ Стара Загора ще участват директорът д-р Ангел Динев и Йово Панчев, главен специалист в Държавния културен институт кьм Министерството на външните работи.

В галерия „Академия“ на Националната художествена академия – София, водещи ще бъдат професорите Ани Бояджиева, Светослав Кокалов и Свилен Стефанов.

В галерия „Уни Арт“ на НБУ проф. д-р Ирина Генова ще води дискусията в рамките на проекта „Геоложки пулс”, където участниците ще споделят своя вертикален поглед за културата на България и връзката й с геологията.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн