МБАЛ „Св.Иван Рилски“ изгражда Тракийски център за кохлеарни имплантации в Стара Загора

STZAGORA.NET
Проф. Щефан Дацерт от Университетската клиника в Бохум, Германия, ще преглежда и оперира в Стара Загора заедно с доц. д-р Петър Руев, д.м. в края на юни

Оперира доц. д-р Петър Руев, д.м.

В края на месец юни гост на УНГ-отделението във високотехнологичната МБАЛ „Св.Иван Рилски“ – Стара Загора отново ще бъде немският УНГ-хирург проф. Щефан Дацерт, директор на Университетската клиника в Бохум, която е един от официалните Центрове за кохлеарни имплантации в Германия. Проф. Дацерт и доц. Руев ще извършат операции за поставяне на кохлеарни импланти на няколко нуждаещи се пациенти. Проф.Дацерт ще извърши и медицински прегледи на пациенти, за които УНГ-екипът на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ е преценил, че е полезно да бъдат консултирани от немския специалист. Пациентите, които желаят да бъдат прегледани от проф.Дацерт при визитата му в края на юни, трябва предварително да се запишат на тел. 042 988 971, вътрешен 196 – мед. сестра Александрова.

Точно преди година проф.Дацерт и доц.Руев извършиха в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ първата в Стара Загора кохлеарна имплантация при възрастен пациент. „Оперираният пациент се чувства много добре. Той използва своя кохлеарен имплант активно и почти напълно е успял да се социализира – каза доц.Руев. – Идеята ни е Стара Загора да се превърне в точно такъв национален Център за кохлеарни имплантации, какъвто е Университетската клиника в Бохум за Германия” – посочва доц.д-р Руев. Обмисля се той да се нарича Тракийски център за кохлеарни имплантации.

Доц. д-р Петър Руев, д.м.

Темата за кохлеарните импланти е много важна, защото все повече хора имат слухови увреждания, казва д-р Руев. Тези увреждания намаляват качеството на живот на пациентите и са пречка както за социалното им общуване, така и за професионалната им реализация. Поставянето на кохлеарните импланти се налага при пациенти с увредени слухови клетки, на които конвенционалните слухови апарати не могат да помогнат. Проблемът е особено важен за децата със слухови проблеми. 1:1000 от новородените се раждат с проблемен слух. Увреждането трябва да се открие възможно най-рано – до шестия месец от развитието на детето, защото поставянето на слухови апарати или извършването на операция са важни следващи стъпки, които трябва да се осъществят до края на първата година от живота на детето. „Всички бебета, които се раждат в нашата болница, имат възможност за изследване на слуха още по време на престоя им в отделението. Това е практика във всички европейски болници, тъй като ранното слухопротезиране дава възможност на мозъка на кърмачето да съзрее и да изгради необходимите комуникационни връзки. Резултатите при късно диагностициране на проблема не са толкова добри“ – казва доц.Руев.

Кохлеарният имплант е електронно устройство, което се поставя в кохлеята – охлюва на вътрешното ухо – там, където са разположени слуховите клетки и където започва слуховият нерв. „За разлика от познатите на всички слухови апарати, чрез този имплант стимулираме директно слуховия нерв. За съжаление кохлеарният имплант е много скъпо устройство, което малко пациенти могат да си го позволят. В България Здравната каса покрива кохлеарните имплантации предимно за деца. „Много е важно здравната система в България да бъде ориентирана към хората, нуждаещи се от кохлеарни импланти, защото така ще се преодолее едно социалнозначимо заболяване“, посочва доц.Руев.

В УНГ-отделението на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ постоянно се извършват безплатни прегледи на слуха на деца до 18 г. на базата на скринингово изследване. Записванията стават на регистратурата на МЦ „Трета поликлиника“. „Разполагаме със скринингов апарат, който е подходящ и за изследване на слуха на новородени и на по-големи деца. С него установяваме има ли детето увредени слухови клетки или не. Когато установим проблем, правим цялата гама от аудиологични обективни методи на изследване. Едва тогава поставяме точната диагноза и пациентът започва да носи слухов апарат. Ако няма достатъчен ефект – пристъпваме към кохлеарна имплантация“ – казва доц.Руев. Към УНГ-отделението на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ работи и детски рехабилитатор, който е обучен точно за работа с деца, ползващи кохлеарни импланти.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн