Кметът Живко Тодоров поздрави академичната общност и връчи награди по повод 24-ти май

STZAGORA.NET
В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, кметът на общината Живко Тодоров връчи наградите “Стара Загора” за индивидуални и колективни постижения в областта на изкуството, културата, науката и образованието.

Мариана Пенчева, директор СОУ “Максим Горки”, бе отличена с индивидуалната награда “Стара Загора” в раздел “Образование и наука”. Под нейно ръководство училището се превръща в предпочитано учебно заведение в Стара Загора и областта. Осъществени са контакти с Държавния институт по руски език в Москва и с Професионалното училище по селско стопанство и туризъм в град Гап, Франция. Мариана Пенчева е активен общественик, член на инициативни комитети, председател на общинската и областната организация на Съюза на работодателите в системата на образованието в България.

*

Колективната награда в раздел “Образование и наука” взеха педагозите от Целодневна детска градина номер 68 “Патиланско царство” с директор Росица Димитрова. Наградата е присъдена за постигнатите от колектива високи резултати в организацията на възпитателно-образователния процес чрез използване на иновативни методи на обучение. Педагозите притежават висок професионализъм и квалификация, участват в национални и международни конференции и форуми в общински и национални прояви и конкурси.

*

В раздел “Култура и изкуство” индивидуалната награда “Стара Загора” получи Елена Азалова, актриса в Драматичен театър “Гео Милев”, за нейното емблематично присъствие в творческия живот на Драматичния театър “Гео Милев”, за най-пълноценното й участие в духовния живот на Стара Загора и за високите оценки на национално ниво за постигнати професионални успехи и осъществени актьорски предизвикателства.

*

Колективната награда за култура и изкуство бе присъдена на Държавния куклен театър в Стара Загора с директор Дарин Петков за завоювани високи художествено-творчески постижения в духовния живот на Стара Загора и за цялостното му присъствие в националното културно пространство като една от водещите трупи – новатори и експериментатори, с безспорен принос за издигането на Стара Загора в европейска столица на куклено-театралното изкуство за възрастни.

*

За пръв път тази година бе връчена и новоучредената награда “Млада Загора”. В раздел “Образование и наука” тя бе дадена на Дина Маринова Кочева от 12-ти клас на Гимназията с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, за пета поредна година класирана на националния кръг на олимпиадата по френски език, призната за лауреат на олимпиадата с най-висок брой точки.

*

Колективната награда “Млада Загора” бе присъдена на екип от ученици на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Лубор Байер”, в състав Иво Йорданов, Николай Кудов, Максим Бенишев, Атанас Кацаров, Венелин Тодоров и Драгостин Христов за разработен проект, класиран на първо място на Националния конкурс „Аз мога да строя”

*

С грамоти бяха наградени ученици, постигнали призови места в конкурси, олимпиади и състезания.

На 24 май на общоградския празник по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост отличените с наградата “Стара Загора” Мариана Пенчева, Росица Димитрова, Елена Азалова, Дарин Петков, Дина Кочева и учениците от гимназия “Лубор Байер” ще имат честта да вдигнат националния флаг на пилоните пред Община Стара Загора.

*
На тържеството, организирано от Общината и Тракийския университет, бе чествана и 40-годишнината на висшето образование в Стара Загора.

В приветствието си към участниците в церемонията и към стотиците гости в залата на Старозагорската опера кметът Живко Тодоров каза следното:

- Искам да ви поздравя с 40-годишнината на висшето образование в Стара Загора и да благодаря на преподавателите, на ръководството на Тракийския университет и на всички, които са свързани с висшето образование в нашия прекрасен град. Благорадение на вас, на вашата дейност и на това, че хиляди млади хора са получили образование в Тракийския университет в Стара Загора, те са намерили своето бъдеще именно в нашия град. Представете си какво би била Стара Загора без Тракийския университет, без възможността всичките тези млади хора да получават образование. Със сигурност можем да го наречем тъмнина, липса на просветление. Защото образованието е именно това – светлина, просветление, които вие дарявате на младите хора, давате им перспектива и бъдеще. Благодарение на вашата работа Стара Загора има един от най-качествените университети в България. Благодаря на ръководството, че успешно и през втория си мандат развива Тракийския университет, за това, че работим в тясна връзка много добре. Община Стара Загора се гордее с вас и ще продължи да ви подкрепя. Още веднъж – едно голямо “Благодаря!” от името на всички старозагорци!

По повод 40-годишнината на висшето образование в Стара Загора и на Тракийския университет ректорът проф. Иван Станков припомни историята на университета и произнесе думи на признателност към инициаторите за откриването на висшите институти в Стара Загора. “Тракийският университет е с висок рейтинг и с добър професионален и международен авторитет. За разлика от много други той покрива класическото понятие “университет”, тъй като обучава студенти и е център на науката във всичките 4 области – естествени, технически, хуманитарни и обществени науки”, припомни той.


По решение на Академичния съвет на Тракийския университет от 26 март тази година с почетното звание “Доктор хонорис кауза” бе удостоен проф. Николай Тодоров за неговите успехи в областта на животновъдството и аграрните науки, за международната му слава на почитан и уважаван специалист, обучил хиляди студенти в разстояние на над 45 години академична дейност като декан на Аграрния факултет и заместник-ректор на Тракийския университет. Със специални отличия бяха удостоени и преподаватели с принос в утвърждаване името и авторитета на университета през годините.

Тържествената вечер завърши с голям концерт с участието на артисти от Старозагорската опера, които изпълниха арии и фрагменти от опери на Бородин, Чайковски, Верди, Мусоргски и други.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн