Казанлъчанинът Ради Милев – в световния елит на маратонското бягане

STZAGORA.NET

Балатон, Балатонфюред, Унгария – 6-дневно бягане (7-13 май 2014)

Бягането в Балатонфюред е най-силното 6-дневно бягане в света през последните 4 години. Всички рекорди, с изключение на абсолютния на Янис Курос, са поставени на това бягане.

А бягането през 2014 г. е на изключително високо ниво, защото участват най-елитните ултрамаратонци на 6-дневно бягане в света, в това число всички настоящи световни рекордьори във възрастовите групи.

Участват ултрамаратонци от Африка, Америка, Австралия, Европа. Рекордьорите от Африка на 6-дневно, 24–часово и 48-часово бягане. Участници в най-престижните ултрамаратони в света – Спартатлона (246 км бягане нон стоп от Атина до Спарта) и ултрамаратона в Долината на смъртта. Няколко от участниците са завършили, и то през последните години, бягането Транс Европа (4489 км!). 8 от участниците имат лични постижения над 800 км за 6 дни!

Безспорен фаворит е Волфганг Шверк от Германия с пробягани 1010 км за 6 дни. Рекордьор и победител на редица 6-дневни бягания включително в Балатонфюред през последните 2 години. Той е рекордьор и на най-дългото бягане в света 3100 мили (4989 км), подобрявайки стария рекорд с повече от 6 дни. Бягал е по над 120 км на ден 40 последователни дни!

Сред този световен елит има и един българин – казанлъчанинът Ради Милев.

Представянето на Ради Милев след 6-дневното бягане е следното:

* Първо място във възрастовата група. На второ и трето място са представители съответно на Франция и САЩ.
* 10-о място при мъжете, 12-0 място в общото класиране.
* 6 рекорда, от които – световен на 6-дневно бягане във възрастовата група (674,138 км) и 5 национални – на 12 и 24 часа, и на 6-дневно бягане – абсолютни и във възрастовата група.

Времето: през три от дните на бягането вали дъжд, а през единия пада и градушка. Отлична организация на проявата. 30 минути след проливния дъжд, премесен с град, организаторите отстраниха локвите и “реките” вода по трасето и бягането бе възстановено.

Геройство бе проявено и от бегачите. При тези не най-подходящи за такова бягане условия:

* 16 човека преминаха границата от 600 км, 10 човека пробягаха по над 700 км, 3-ма над 800 км, а победителят Оливиер (Франция) премина границата от 900 км и постави рекорд на трасето 920,771 км! Втори е Тронд Сявик (Норвегия) с 892,628 км, а трети Ханс-Юрген Шлотер (Германия) с 876,11 км.
* Подобрени са 5 световни рекорда на 6 дневно бягане във възрастови групи (единият е за България).
* Подобрени са 5 абсолютни рекорда на 6 дневно бягане (единият е за България).

„Умората си я има, но самочувствието е добро. Планът за следващото бягане е готов. Рекорди в него също трябва да има“, сподели веднага след като стъпи на българска земя казанлъчанинът Ради Милев.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн