Ивайло Калфин: България не бива да е опитно поле за корумпирани и начинаещи политици; Да вземем в наши ръце инициативата за “Южен поток”

STZAGORA.NET
ЕС предоставя много инструменти, които могат да бъдат приложени в България така, както намират приложение в други страни. По-важното е страната ни да може да си постави целите, които иска да постигне с тези богати възможности, които Европа ни предоставя. Всички идеи обаче могат да се случат само тогава, когато България престане да бъде опитно поле за корумпирани политици и за начинаещи мераклии да се занимават с власт. Това заяви на пресконференция във Велико Търново водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин. Пред журналистите в старопрестолния град той обясни, че това е и фундаменталната причина да се създаде АБВ – заради пълната липса на национални цели.

„ЕС не ни прави националните стратегии, политиците трябва да решат къде трябва да отиде България. В момента няма нито една национална цел в страната ни. Всеки се оправдава и крие зад някой друг и предизборно се закачат с АБВ и казват, че който гласува за нас получава ГЕРБ, аз бих казал, че който гласува за БСП, получава ДПС, но това не е съдържателният диалог. На първо място България трябва да използва европейския ресурс, законодателство и пари”, каза в заключение Ивайло Калфин. И допълни, че решенията, които ЕС предлага не са екзотични и макар, че трябва да се адаптират към българската икономика, те работят.

Ивайло Калфин: „Южен поток” е важен проект.  Да си върнем в наши ръце инициативата за него

„Южен поток” е важен проект, който предишното правителство неглижира, а настоящото отказва да работи по него. Това заяви водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин на среща с жители на квартал „Младост” в столицата. Той обясни, че колкото повече енергийни ресурси минават през България, толкова по-добре, защото страната ни има дадености.

Проблемът е, че междувременно, след подписване на договора, се прие европейско законодателство. Сега трябва да се изравни договорът, който имат България и още пет европейски страни с европейското законодателство и да се преговаря с Русия по темата, обясни Калфин.

”Вместо ние да преговаряме, ние възложихме на европейския комисар Йотингер да преговаря, който обясни, че това не му е приоритет. Защо, след като един проект е важен за нас, ние сами не вземем инициативата в ръце?”, коментира Калфин.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн