Кметът Живко Тодоров: Отлагането на акцията в кв. “Лозенец” е политическа игра

STZAGORA.NET
Участвайки в преките предавания на двете старозагорски телевизии – ТВ “Стара Загора” и ТВ “Загора”, тази сутрин кметът Живко Тодоров сподели виждането си по казуса, който фокусира вниманието на старозагорци през последните дни – предвиденото за днес събаряне на първите незаконни постройки в квартал “Лозенец” и неговото отлагане за по-късен етап, поискано в последния момент с писмо до Общината от страна на ОДМВР – Стара Загора. В ефир бе излъчено и телефонно интервю с директора на ОДМВР гл.инспектор Иван Чолаков. В резюме становищата на двамата са следните:

Кметът ЖИВКО ТОДОРОВ:

Не обвинявам полицията. Тя не носи вина, нито директорът на ОДМВР. В случая става дума изцяло за политика. И полицаите са едни от нас, и те са данъкоплатци, и те искат да има ред, но съзирам политически елемент преди изборите – да бъдат спечелени гласовете на хората с незаконни постройки. На 25 май вечерта, когато видим резултатите от секциите в кв.”Лозенец”, ще разберем за какво става дума. И нека хората да си дадат сметка чии права се защитават.

Някои партии ще се възползват от тази ситуация, че се отлага събарянето. Казват на хората в “Лозенец”, че благодарение на тях кметът не може да направи нищо, ние сме силните на деня, затова гласувайте за нас, за да ви пазим. Това са емисари, които ходят сред ромите. На 25 май вечерта, като излязат резултатите от секциите, ще стане ясно кой се е възползвал.

Информацията, че няма да бъде осигурена охраната, я получихме, когато всичко вече беше разгласено. А без осигуряването на обществения ред ние няма как да проведем цялата операция. Заповедите за събарянето бяха готови още миналата есен. Тогава обявихме, че ще изчакаме да мине зимата, за да не изкарваме хората навън в студения сезон. Отложихме за пролетта по хуманни съображения. Заповедите не бяха обжалвани от никого. Конкретната дата – 12 май, се знае от месец насам. Законът не различава има ли абитуриенти или не в незаконните постройки.

Изборите в никакъв случай не кореспондират с изискването за прилагане на закона. Защо сме единствената държава, в която постоянно се опитваме да намерим социални аргументи за неспазването на закона? Когато общественият договор между всеки един индивид и държавата е нарушен, идва разрухата, идва краят на държавата.

Ако сега не се предприемат мерки, след години ще бъде късно. Не осъзнаваме как всичко това тлее и след години ще избухне с пълна сила. Тогава положението с гетата ще стане трагично. А всички ние искаме да живеем в нормална държава. И в Америка има гета с нисък социален статус, но не съм видял там да не се спазва законът. Важно е сега да се вземат мерки, иначе проблемите ще се задълбочат и ще ескалират. Кварталът се разраства. В него не бива да тържествува беззаконието. Трябва да започнем събарянето на порции, за да се даде ясен сигнал.

За да се намери алтернатива за построяване на къщи за ромите, които живеят незаконно, трябва да излязат пари от нечий джоб. Но ако направим допитване, никой няма да е съгласен с такова нещо. Тези хора в незаконните постройки нямат адресна регистрация в Стара Загора. Те са дошли от Сливен, от Нова Загора. Стара Загора не може да ги приема до безкрайност. В “Лозенец” сред незаконните къщи има такива за по над 100 хиляди лева – големи и скъпи, вдигнати на 100 метра от Аязмото. И нито един от обитателите им не е заявил желание да си построи законен дом, каквата възможност дадохме. Тези постройки които са набелязани за събаряне, са вдигнати през последните десетина години, не могат да бъдат узаконени. Те са в парка. Имат и партиди в EVN и ВиК, което е неизвестно как е станало. В същото време в Стара Загора никак не са малко хората, които са на границата на оцеляването – със заплати от по 300 лева.

В България трябва да се направи реална децентрализация, за да могат хората да имат повече правомощия. А кметът е най-близо до тях. Решенията трябва да се вземат много по-близо до хората. В Америка полицията се назначава от кмета, който отговаря и за сигурността, и за всичко в града. Затова охранителната полиция трябва да премине към общините. Когато системата се промени, може най-сетне да дойде промяната в България.

Ако искаме Стара Загора да бъде гето, да продължат палежите на околните гори, нека продължаваме все по същия начин. На този етап най-много ни е нужно единодействие по проблема. Но такова ще има, когато постигнем надпартийност в разбиранията и действията си.

Една държава се движи от хората, които работят и пълнят хазната. Те не може да имат само задължения към бюджета, а други да живеят на гърба на обществото. Не за това са се борили бащите и дедите ни, които в момента са с безобразно ниски пенсии. Ние сме длъжници пред тези хора.

Започваме на първи етап с постройките, които са най-близо до Аязмото – 43 на брой, плюс няколко немонолитни сгради – общо 50. Следват тези по-надолу, и накрая – на Зайчева поляна.

Институциите трябва да работят заедно. Предварително попитахме има ли дати, които са неудобни. Отговорено ни бе – не, насрочете дата и ни уведомете. Но сега с писмото на полицията отговорността на практика се прехвърля върху кмета. Ако стане нещо, нас ще упрекнат, че сме настояли. С директора на ОДМВР се видяхме в събота, когато ми беше предадено и писмото им. Нашето становище е, че жандармерия задължително трябва да има. Не става само с охранителна полиция. Ние не сме аватюристи.

Проблемът се заражда от една година насам. Като кмет няма да мога да се гледам в огледалото, ако не взема мерки по всичко това. Чувствам се като жертва на политическа игра. В момента е много удобно да се саботира събарянето, да се каже – видяхте ли, кметът не може нищо да направи. Но е крайно време да се осъзнае, че проблемите са общи за всички нас и накрая ще отидат на главата на тези, които сега бавят решаването им. Мен не ме интересува кой от коя партия е, но искам да има същото отношение и към нас.

Разбирам аргументите на полицията, но само с едно не съм съгласен – че това се случи в събота, два дни преди насроченото събаряне. След 30 май ще имаме отново среща с ОДМВР. На нея ще поискаме да определим заедно нова дата, за да не кажат отново, че пак ще има проблеми.

* * *
Гл.инспектор ИВАН ЧОЛАКОВ, директор на ОД МВР – Стара Загора:

Не сме броили колко са къщите, предвидени за събаряне, с ученици. И един да е… От нашата компетенция е оценката на риска. А рискът е, че се наслагват редица фактори, които биха довели до по-голямо напрежение. Полицията не взема становище, но предлага снижаване на риска. Ние отказваме съдействие и охрана, само предлагаме да бъде отложено мероприятието за по-нататък. Не сме казали, че няма да реагираме. Ако бъде казано, че ще се събарят постройките, ние ще присъстваме. Но даваме наше становище. Предварително съобщих на главния секретар на МВР, че смятаме да изпратим такова писмо.

Чакаме момента, когато ще можем да осигурим повече наши служители. Започва кампания по прибиране на черешите, започват балове и предизборни масови мероприятия. Имаше заплахи за самозапалвания. Това е ангажимент, който гълта голям ресурс. Страхуваме се единствено от повишаване на напрежението. Иначе риск винаги ше има в една такава операция и това е нормално. Трябва да ангажираме хора от цялата дирекция. Затова разчитаме на разбиране да действаме в една по-благоприятна за нас среда.

На днешните протести в Стара Загора ще следим да не бъде нарушаван общественият ред, да не се извършват престъпления. Ще се опитаме да осигурим допълнителен ресурс при необходимост.
#vvv

сподели ме

1 коментар on “Кметът Живко Тодоров: Отлагането на акцията в кв. “Лозенец” е политическа игра”

  • Анонимен wrote on 14 май, 2014, 19:36

    nai hitriq e  bqlgarena


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн