28 нови кипариса в парк “Тракия” ознаменуваха и Деня на Европа в Стара Загора

STZAGORA.NET


С химна на Европейския съюз – “Ода на радостта” на Бетовен и засаждането от членове на Младежкия Общински съвет на 28 кипариса от двете страни на новата Алея на Европа, символизиращи 28-те страни-членки, староагорци посрещнаха и втория празничен повод в днешния 9 май – Деня на Европа. Събитието, организирано от Община Стара Загора и Евроинфоцентъра, се състоя в парк “Тракия”, срещу бъдещия Международен младежки център, който ще бъде създаден на мястото на бившето кино “Ж.Диманов”. В засаждането на дръвчетата помагаха служители на Общината, начело със зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, общински съветници, активисти, симпатизанти на политически партии и граждани.

Ученици редиха тематични пъзели, пуснаха да полетят в небето над Стара Загора 28 сини балона, а накрая се отправиха на празнично шествие на знамената към централния парк “5 октомври”.






С парад на знамената и алея на Европа Стара Загора отбеляза 9 май

В Деня на Европа – 9 май, Община Стара Загора организира парад на знамената и създаването на „Алея на Европа“ в парк „Тракия“.

В тържествена обстановка общинското ръководство участва в засаждането на 28 фиданки специално селекциониран пирамидален кипарис. Алеята на Европа се намира срещу бившето кино „Жельо Диманов“, което ще бъде превърнато в Международен младежки център за работа с младежи и деца в риск на стойност 1 395 380 евро, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Заместник-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов дадоха старт за създаването на алеята, заедно с представители на Младежкия общински съвет. За нейното оформяне и украса са използвани още 5 розовоцъфтящи храста колквиция и 40 туи от видовете Сънкист, Рейнголд и Берберис.

Под звуците на фанфарния оркестър и с участието на мажоретния състав на VI ОУ „Свети Никола” по алеята тържествено преминаха знаменосци с флаговете на 28-те държави членки на Европейския съюз. Сини балони, символизиращи чистотата и стремежа към свобода, полетяха към небето, пуснати от детски ръце.

Парадът на знамената премина по централния булевард на Стара Загора и достигна до парк „5-ти октомври“, заедно с фанфарния оркестър и мажоретните състави на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” и V-то ОУ „Митьо Станев”. Там бе тържествено посрещнат с изпълнение на „Ода на радостта” от градския духов оркестър.

На главната сцена пред шадравана в парк „5-ти Октомври” забавлението осигуриха с песни и танци Детска вокална студия “Усмивки” към НЧ „Родина – 1860”, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци” към Центъра за наука, култура и изкуство и вокалната студия към Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”.

Освен от главната сцена в програмата се включваха и организираните 6 забавни къта, посветени на определена тема. Европейския съюз и неговите страни-членки представи Младежка театрална студия- „Сцена 99” към НЧ „Родина – 1860”. Младите хора демонстрираха знанията си в кътовете за подреждане на гигантски пъзел, изобразяващ обединена Европа, символите на общността и на всяка страна-членка, на Европейския парламент и предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент, както и на европейските институции.

Наградите и печатните материали бяха осигурени от Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора.
#gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн