Ген. Михо Михов, АБВ: Нужна е преоценка на регионалните аспекти на националната ни сигурност

STZAGORA.NET
“Ние в АБВ сме категорични, че се налага преоценка на регионалните аспекти на националната ни сигурност. Необходима е регионална съгласуваност на аспектите на сигурността.” Това заяви на пресконференция във Велико Търново кандидатът за евродепутат от листата на АБВ ген. Михо Михов в коментар на стратегията за националната сигурност на България.

„Дипломацията се интересува единствено от интересите на държавата и на народа. В тази посока нашето Министерство на външните работи следва да поработи в ситуацията на кризата в Черноморския басейн – ситуацията в Русия и Украйна, незатихващите трансформационни и етнически процеси на Балканите“, категоричен е ген. Михов. Той отново подчерта необходимостта от оформяне на държавна позиция по темата.

Ген. Михо Михов смята, че позицията на България трябва да бъде балансираща по отношение на кризата в Черноморския басейн. „Ако не се стигне до преговори и омиротворяване и отразяване на хората в Украйна, всички съветници от ЕС и САЩ не биха били толкова отговорни за съдбата на този народ, колкото ние от региона. Укрепването на военната сигурност на България, като външна граница на ЕС, ще бъде реален наш принос към сигурността на другите страни членки, то ще повиши и възможностите на НАТО за реакция в реален мащаб на времето при привеждане в действие на член 5-ти от Вашингтонския договор“, заяви той.

Според ген. Михов България, като външна граница на ЕС и НАТО, трябва да направи някои вътрешни промени, които да формират ясна политика по отношение на времевите интервали за националната ни сигурност. „Такава оценка и разбиране за най-общата прогноза за развитие на международните отношения и военно-политическите процеси налагат мисиите и задачите на Българската армия ясно и категорично да се дефинират и осигурят с човешки и материални ресурси без да се „размиват“ в съдържанието на понятието Въоръжени сили. Това предполага сегашната командно-организационна система, включваща няколко оперативни и оперативно-тактически щабове, довела до ликвидирането на ГЩ – БА и силно принизяване ролята на щабовете на видовете въоръжени сили, да се опрости и субординира по професионален и команден признак“, обясни генералът.

Ген. Михо Михов е на мнение, че налице е видимо разминаване и неизяснено координиране между МО в т.нар., интегрирана част и командните функции на висшето военно ръководство.

По отношение на използването на военните сили на България в мирновременен период се налага предефиниране, коментира ген. Михов. Те трябва да се проектират и дислоцират според интересите и задачите, които решава във вътрешен план държавата ни. Като сериозен ущърб определи намаляването на състава на Българската армия ген. Михов. „Ние считаме, че при 26-хилядна армия, хиляда да ги няма е сериозен ущърб на вътрешната сигурност и особено по Мисия №1 – за реакция в реален мащаб на врем, за да можеш да осигуриш своята вътрешна защита, докато реагират колективните сили за сигурност“, каза той.

Ген. Михов обърна внимание и на засилването на бежански потоци към България и необходимостта от ясна стратегия на държавата ни по темата. „Засилването на фундаменталистките, крайните националистически и терористични движения, както и бежанските потоци от близки и по-далечни страни, предопределиха още от началото на този век значението за националната държава на нейната военна защита. Във военно-технически план това налага националното ни военно строителство да се материализира в способности на Въоръжените сили да формират достатъчен за сигурността на страната сдържащ потенциал, който, приведен в действие, да стане реален фактор и опора на дипломатическите ни предкризисни и евентуални военни действия“, заяви ген. Михов.

Когато говорим за отбранителната политика на ЕС, в последните няколко години тя еволюира от позиция на ЕС към позиция на НАТО, т.е., почти съизмеримостта на членките в двата съюза се предопределя в отбранителната политика от позицията на НАТО, каза ген. Михо Михов. Той допълни, че в този план, като външна граница, следва да си припомним участието на България в антитерористичната коалиция. Серията от особености на на района – етнически и религиозни – натоварват страната ни с огромен ангажимент като външна граница на ЕС. Този ангажимент обаче произлиза от вътрешното състояние на националната сигурност на държавата ни, категоричен е ген. Михов.

Ген. Михо Михов смята, че България бавно и постепенно трябва да се обърне отново към себе си, за да генерира държавност и сигурност, които да засвидетелстват коректността ни като надеждни партньори. Стратегическата позиция на държавата ни в никакъв случай не ни дава сигурност по подразбиране, категоричен е той. „Историята сочи, че ние никога нито сме случвали на съюзници, нито сме оправдавали доверието като истински съюзници“, коментира още генералът.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн