АБВ стартира предизборната си кампания. Г. Първанов: “На страната е необходимо друго управление и ако се наложи, АБВ ще бъде част от него!”

STZAGORA.NET



“Започваме с акцент върху родолюбието и върху модерния, но автентичен прочит на идеята за патриотизма – прочит, който не отрича различните и инакомислещите. Ще правим политика за всички български граждани – без значение от техния произход, религия и политически симпатии. За изминалите около 100 дни АБВ извървя сериозен път. Гражданската инициатива вече има представителства в почти всички общини на страната. Стъпихме и върху здрав фундамент, предоставен ни от нашите политически партньори, а коалиционната ни формула, с която ще се явим на предстоящия вот, ще се разширява и вбъдеще.”

Това заяви президентът (2002–2012) и лидер на АБВ Георги Първанов по време на официалното откриване днес на предизборната кампания на коалиция Алтернатива за българско възраждане.

Пред препълнената със симпатизанти и поддръжници на коалицията зала в Националния дворец на културата Първанов изброи и част от приоритетите, които гражданската инициатива разви и за чиято реализация ще работи през следващите години:

„Ще започна с идеята за възраждането на държавността в противовес на задкулисието. АБВ се появи именно като алтернатива на задкулисието и ние ще останем докрай такава алтернатива. Ние искаме да има здрава, силна, работеща държава, а не институции, които се използват за лично облагодетелстване. Ние искаме реална, пряка демокрация. Ние сме тези, които искаме пряка демокрация да има и вътре в самите политически формации, както е в модерните европейски партии. Друга важна тема, която предлагаме за дебат, е да се засилят ли президентските правомощия. Заявихме ясна управленска и политическа отговорност – такава, каквато в България в момента няма. Държим на ангажимента си за силен мажоритарен вот в една смесена система 50/50, подобно на германската система. Отклоняваме предложението за това да се свие броят на народните представители, защото смятаме, че по този начин бихме намалили регионалната представителност в българския парламент. Ние обаче държим да се свият значително партийните субсидии в рамките на един коренно променен модел на финансиране на политическите партии. Сега всички говорят за реиндустриализация – ние от АБВ сме твърдо за реиндустриализацията, но държим тя да не се разбира като реанимация. Нужен е нов подход в българската икономика. Тя трябва да залага на високотехнологични отрасли, сред които и този на ядрената енергетика“, посочи Първанов.

„Задава се най–тежката, компроматна и мръсна кампания от началото на прехода, но ние няма да променим начина си на работа, нито да отстъпим от целите и задачите, които сме си поставили“ – заяви още лидерът на гражданската инициатива. Той бе категоричен, че АБВ е дългосрочен проект, който ще промени начина на правене на политика в България. „В момента ние сме като едно народно опълчение, гражданско опълчение, заобиколено от тежките редовни армии на една чудовищна коалиция. Това обаче няма да ни убие, а ще ни направи по–силни. АБВ ще спечели и ние нямаме друга цел, освен да печелим тези битки оттук нататък“ – заяви Първанов. Той си послужи и с пример от цитат на Макиавели. „Ако си вдигнал ръка срещу тиранина, то трябва да го свалиш“!

В изказването си Първанов направи анализ и на настоящото управление на държавата. Според него то е слабо и непродуктивно. “Статуквото се нуждае от промяна и ние сме готови да участваме в нея – посочи той. – С течение на времето този кабинет доказва непрекъснато своята зависимост от задкулисието. Този кабинет се оказа неработещ. Той е със слаб политически тил. Той е с вързани ръце. Това ръководство не е доброто и перспективно решение за България. На страната е необходимо друго управление и ако се наложи, АБВ ще бъде част от едно такова управление. Не на всяка цена, но ние сме готови да дадем своя принос“, заяви той.

„Горд съм от листата, която АБВ представя пред обществото“ – посочи Георги Първанов. По думите му в нея фигурират имената на сериозни специалисти в областта на отбраната и националната сигурност, финансите, икономиката, здравеопазването, образователната сфера и други, които ще работят за налагането на интересите на България в ЕС. „В отбора на АБВ за евровота има и много млади хора, но въпреки това – с богат професионален и житейски опит, честни и готови да извървят своя път към почтена реализация в услуга на обществото“ – заяви той.

„Започваме кампанията си с акцент върху родолюбието и върху модерния, но автентичен прочит на идеята за патриотизма, прочит, който не отрича различните и инакомислещите. Ще правим политика за всички български граждани, без значение от техния произход, религия и политически симпатии“ – заяви в заключение Георги Първанов.

Ивайло Калфин: Почтеността е основна дума в работата на АБВ, заниманието с политика е в служба на обществото

„Влизаме в може би най-трудните избори на България, защото за европейски избори много хора не са мотивирани и защото прагът е много висок. Това няма как да ни спре. Енергията идва от там, защото всички ние виждаме какво се случва. И по-скоро, какво не се слува в страната”. Това заяви водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин по време на официалното откриване на предизборната кампания на формацията. Той подчерта, че промяна в България не се случва за седма поредна година. „Българските граждани няма как да изтърпят за пореден път още един експеримент – дали нещо се помени в здравеопазването, образованието, икономиката…

Калфин очерта три приоритета на работата си в предстоящия вот – ЕС да стане разбираем за българите, повишаване на доходите на хората, и уеднаквяване на трудовите права на работещите в Европа.

ЕС да стане разбираем

„ЕС се усеща от някои, но не се усеща от всички българи. ЕС дава много възможности и това беше беше разбрано от повече от 2 млн. наши сънародници, които избраха да живеяет в Европа, да работят там и да отглеждат децата си”, каза Калфин. Той обаче е категоричен, че ЕС не можа да стигне до момента до българските граждани и това трябва да се промени.

Повишаване на доходите на българите

„ЕС не увеличава заплатите, но дава възможности. Ние искаме да има справелива държава в България и данъците да не се вземат от най-бедната част от населението – 60% от данъците са от ДСС. Всеки човек си купува, примерно, хляб, и внася в бюджета”, каза Калфин. И подчерта отново, че данъците у нас са за сметка на хората със скромни средства. „По-заможните българи не плащат – няма данък за голямо наледство, за високи доходи”. Калфин обясни, че това е част от манифеста на социалистите. На национално ниво тази лява политика не се следва, не е случва в България, коментира той.

Калфин отново посочи острата необходимост от въвеждане на данък върху финансовите операции – където банките да плащат за операциите на финансовитепазари – предложение на ЕК, което все още не намира почва българската политика. Предложението е размерът на този данък да бъде 0.01%, но за България това ще донесе 400 млн. лева годишно, обясни евродепутатът. И още – притискне и гонене на офшорните компании – 2 000 евро на европейски гражданин средно се укриват от офшорни компании, обясни Ивайло Калфин. Той обобщи, че инструментите, които се дават от Европа, може да се приложат в България. „Искаме различна илкономика – след 10 години да бъде индустриална да се преработва селскостопанска и друга продукция. Трябва да търсим добавена стойност”, обясни Ивайло Калфин и каза, че това може да се постигне с „обръщане на фунията” на европейските средтва, които влизат в България в момента. Той посочи като проимер, че европарите отиват в една много малка част- при едрите предприемачи. Около 6% от земеделките произвоители получават 1.5 лева сибсидия годишно. Той е категоричен, че процесът трябва да се обърне – парите да бъдат насочени към дребния и средния бизнес и този начин ще помогне за засилване на българската икономика. „Искаме тези средства да стигнат до тези, които създават работни места. Чиято прудукция се преработва и след това е изнася. Може ли да стане това нещо – може. Европейска политика ли е – европейска политика е”, коментира евродепутатът.

Европа за всеки гражданин

Повече от два милиона българи работят зад граница за заплати под минималните и мизерни условия, каза Калфин. Той е категоричен, че трябва да има еднакви условия за всички работници в Европа– минимална работна заплата, осигуровки. Българските работници зад граница са достойни хора и трябва да получат защитата, която им трябва, категоричен е евродепутатъ и заяви, че това ще е един от основните акценти в работата му и в следващия мандат в Брюксел. И ще настоява правата на всички работници в Европа да се гарантират с европейска директива и това е политиката н социалистите в Европа.

Още няколко акцента постави Ивайло Калфин при официалното откриване на предизборната кампания на АБВ – признаване на българските дипломи в Европа без сложните процеурии бобразната бюрокрация, необходимостта от въвеждане на пофесионално обучение в училищата или т.нар., дуална система. „Така, както в полоивн Европа вече се въвежда, дадава хляб и професия на младите хора, а не да произвежда млади хора с диплома и без работа”, обясни той.

Ивайло Калфин е категоричен, че налице е сериозна опасност България да изпадне във втора категория на страните членки. „Европа се развива, но у нас няма никакъв дебат накъде искаме да върви държавата ни”, коментира той.

Калфин подчерта, че АБВ иска да отори дебатите за имиграционната политика. „България е гранична страна, това не може да бъде проблем само на страната ни, това е проблем на ЕС. Искаме да възстановим ролята на България като активен фактор на Балканите. Всичко това е ежедневен ангажимент към българските граждани”, подчерта той.

„Ето това са европейски политики, те са конкретни, те не приказват за отнесении неща, те приказват за конкретните проблеми и интерси на българските гражданите. И това ще правят депутатите в ЕП от АБВ”, обясни водачът на листата на АБВ.

„Ние тръгваме на тези избори с много конкретни послания. Те не са просто избори – ние да се представим. Ние искаме да дадем пример на всички останали. При откриването на кампания повечето гледат назад. Ние гледме напред. Ние искаме това, което се слува в България, да не продължава да се случва в следващите години”, заяви Ивайло Калфин. Той е категоричен, че българските евродепутати от АБВ могат да раотят за България – да работят честно, да работят почтено и да дадат реултати за българските граждани. „Почтеността е основна дума в нашата работа. И се надявам, че българският избирател все повече почва да оценява почтеността. Ние в АБВ сме убедени, че България има потенциал. Заниманието с политика, според нас, е в служба на обществото”, каза в заключение Ивайло Калфин.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн