8 нови тролейбуса пристигат в Стара Загора това лято, европроект дава рамо на “Тролейбусни превози”

STZAGORA.NET


Още това лято в Стара Загора ще бъдат доставени 8 нови тролейбуса “Шкода Соларис” на стойност 7 516 203 лева, съвместно производство на Чехия и Полша, по проект на Оперативна програма “Околна среда”. Първите два от тях, с цветовете на Стара Загора зелено и бяло, ще пристигнат на 18 юли, следващите 3 – през август, а последните ще дойдат в Стара Загора през октомври, съобщи управителят на общинската фирма “Тролейбусни превози” Димитър Авджиев. Новите тролейбуси ще облекчат превозването с електротранспорт на двата и половина милиона пътници годишно, което е 30 на сто от общия обем на пътническите превози в Стара Загора.

Днес за подобряването на тролейбусния и велосипедния транспорт в града кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и Димитър Авджиев подписаха четири договора на обща стойност 6 милиона и 733 хиляди лева. Проектът, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”, се нарича “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт”. Фирмите-изпълнители са избрани след проведени процедури по Закона за обществените поръчки.

Проектът е по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града”. Основната му цел е увеличаване възможностите за избор за екологичен транспорт – тролейбусен и велосипеден, с гарантирано качество, бързина и безопасност на придвижване.

По отношение на тролейбусния транспорт (въведен в Стара Загора през 1987 г.) дейностите по проекта включват: доставка на 14 нови тролейбуса, цялостна подмяна на въздушно-контактната мрежа, както и въвеждане на информационна система, показваща на дисплеи по спирките информация в реално време след колко минути пристига следващият автобус или тролейбус. Предвижда се и промяна на външния вид и дизайна на спирките от градския транспорт.

По отношение на велосипедния транспорт проектът включва изграждането на обособени велоалеи с обща дължина 7.8 км в рамките на градската улична мрежа.

Най-големият договор касае рехабилитацията на 19-те километра въздушно-контактна мрежа за тролейбусния транспорт, която не е ремонтирана от създаването й през 1987 г., и изграждане на нова. Стойността на договора е 4 413 447 лв. с ДДС. Срокът за изпълнението му е 200 календарни дни, от които 30 са за проектиране. Изпълнител е софийският консорциум „Сатис“.

Друг софийски консорциум – „Хемус-Дизайн-Строй“, ще изгради велоалеите, ще монтира нови спирки, ще ушири джобове към тях и ще направи рамки за инвалиди, разказа представителят на консорциума Даниел Аттарян. Стойността на договора е 2 134 583 лева, а срокът за изпълнението му е 270 дни.

Останалите два договора, които бяха подписани днес, са свързани с ремонт и рехабилитация на тролейбусното депо в Стара Загора, както и с доставката на оборудване, което ще подобри условията на труд в общинското дружество. Изпълнителят на ремонта – старозагорската фирма “СТА Инженеринг” ЕООД, ще приключи работа в края на юни. Договорът е на стойност 100 232 лв. Софийската компания “Евромаркет Аутомотив” АД пък ще достави на “Тролейбусни превози” оборудване за депото на стойност 84 607 лв.

По проекта има още 5 дейности, които са на етап „Провеждане на обществена поръчка“. Най-важна сред тях е доставката на 14-те тролейбуса и на специализиран автомобил за ремонт и поддръжка. Прогнозната й стойност е 11 540 120 лв. Следващата дейност е изграждането на информационна телематична система – изготвяне на работен проект, доставка и монтаж. Прогнозната й стойност е 4 923 449 лв. Проектирането, ремонтът и рехабилитацията на токоизправителните станции също очакват своя изпълнител.

Цялостното завършване на дейностите по проекта се очаква да стане на 5 юли 2015 г.

Скоро ще излезе класирането, а през следващите седмици се очаква Община Стара Загора да подпише договор и за информационната система за телематичен контрол на трафика, съобщи Живко Тодоров. “Надяваме се, че няма да има обжалване”, каза той. Процедура по обжалване в момента тече по дейността за рехабилитация на 4-те токоизправителни станции за тролейбусния транспорт. Очаква се по нея да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията и евентуално Върховният административен съд.

“Община Стара Загора ще упражнява стриктен контрол върху всичко, което се прави по проекта. Всяка една от фирмите, които ще имат взаимоотношение с Общината, ще трябва да се справи коректно, точно и в срок” – каза кметът Живко Тодоров. Той припомни, че едновременно вървят ремонтни дейности и по други обекти в града. За да не се затрудняват гражданите, през следващите дни кметът ще се срещне с фирмите-изпълнители, като ще бъде изготвен стриктен график за работа.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн