Ген. Михо Михов разкритикува пред симпатизанти на АБВ в Стара Загора колапса на Българската армия

STZAGORA.NET


“Да имаме 100-годишна авиация, а да не разполагаме с няколко самолета за охрана на въздушното ни пространство, като вероятно ще изпаднем до положение да викаме за целта гръцки, турски или румънски самолети – това вече е национално предателство. По мое време армията ни беше 40-хилядна, а сега наброява едва 26 000 души. Преди години излязохме от Студената война, но горещият мир напоследък нещо никак не ми харесва!”

С тези думи бившият началник на Генералния щаб на Българската армия и командващ Военно-въздушните сили от 1992 до 2002 г. ген. Михо Михов – втори в листата на АБВ за евризборите, подгря емоциите по време на срещата си със симпатизанти на движение в Стара Загора. За участие в неформалния разговор с него, воден от бившия министър на здравеопазването и два мандата кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев, дойдоха десетки граждани, както и офицери от резерва, много от които са служили под негово командване.

Голямо място в разговора си със старозагорци ген.Михов отдели на състоянието на Българската армия. По времето на Варшавския договор на България са били отредени да притежава 1300 танка и 230 бойни самолета, припомни генералът. “Ако тези цифри се бяха запазили, днес щяхме да имаме мощна и силна държава във военно отношение”, каза той. Като същевременно посочи, че при 45 000 души боен състав на Българската армия по негово време, днешният й числен състав е едва 26 000 души, като за издръжката й се отделя едва от един до един процент и половина от БВП на страната.

Той потвърди казаното от него преди дни пред националните медии, че на България в днешните условия не й трябва повече НАТО, както предлага военният министър Ангел Найденов. “За съжаление НАТО не даде през годините възможност на Европейския съюз да развие свои въоръжени сили или да има съюзни войски, каза още ген.Михов. – Имахме само един Корпус на мира от Европейския съюз в Щутгарт, но бавно и постепенно и той залиня. И сега националната сигурност се съизмерва с колективната система за отбрана – главно НАТО.”

“Глобализацията, проповядвана ни от края на миналия век, по особен начин се изроди в разбиване на мощни, големи държави по линия на кантонизацията, федерализацията и разединяването на света. Постепенно стана ясно, че в глобалното село по-малките страни са вкарани в сценарий да станат суровинна база на мощните икономики в Европа и по линия на трансатлантическата ни връзка”, отбеляза ген. Михов.

Запитан за фактическия разнобой в говоренето и поведението на българските депутати в Европпарламента, той обясни следното: “Винаги съм считал, че 17-те български депутати в Европейския парламент трябва да се чувстват единни, без да се позовават сериозно на своите партийни пристрастия и идеологически съображения, и акцентирайки главно на националното ни самочувствие.” Ако попадне сред 17-те избрани, ген.Михов заяви, че ще се стреми преди всичко да ги обедини като българи.

“България е на 14-то място от 50 страни в Европа по територия и население. 17-те ни евродепутати са ни достатъчни. Добре ще е да ги удържим въпреки дълбоката демографска криза, в която страната ни е изпаднала. За едно депутатско място ще са нужни около 150 000 гласа. Дайте обаче да помислим за 240-те родни депутати” – предложи ген. Михов.

Днес не е време за разединение, а за обединение на нацията ни – каза по време на разговора д-р Евгений Желев, като призова всички, обичащи България, да работят за националното единство. Той мотивира необходимостта в партийните листи да бъдат представени и военните – като хора, възпитавани в държавническо мислене, поведение и действие.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн