Илия Златев се оттегли от председателския пост в общинската организация на БСП в Стара Загора. Пълният текст на писмото му

STZAGORA.NET
До
членовете на ИБ на ОбС на БСП
членовете на ОбС на БСП

Уважаеми другарки и другари,

Формалният повод за това писмо е демонстрираното от националното ръководство на БСП недоверие към мен, изразено в отнемане на пълномощията ми за участие в консулатциите за състава на секционните избирателни комисии. Какви са мотивите на др. Сергей Станишев – не мога да гадая. Пълномощни са издадени на народния представител Георги Гьоков и на Румен Димитров, член на БСП от около 2 години, напуснал наскоро ИБ и ОбС на БСП по собствено желание, който в момента е само общински съветник и никога не е участвал в консулатации или организация на избори. Към момента освен председател на ОбС на БСП, аз съм и председател на Общинския предизборен щаб. След дълги месеци игра на криеница маските паднаха. 40 дни преди изборите едва ли е времето за радикални промени, но не е възможно да се прави кампания в обстановка на недоверие и непрекъснат отпор.

Повече от година общинската организация на БСП Стара Загора е арена на умишлено противопоставяне и поддържане на изкуствено създадени вътрешни конфликти, на целенасочено и последователно остро противопоставяне на членовете. Кампанията за дискредитиране на легитимно избраното ръководство на партийната организация се нагнетява с приближаването на изборите за Европейски парламент.

На проваленото заседание на общинската партийна конференция на 25 януари т.г. умишлено бе изместена основната задача на форума – доклад за ситуацията преди изборите за Европарламент и номинации за евродепутати. Поискана бе смяна на ръководството и финалът на заседанието е известен. След тази дата ситуацията излезе от контрол. Шепа социалисти, обявили се за добрите и правилните, се заеха със задачата да унищожат общинската организация, чиято 120-годишнина чествахме наскоро. Методите са далеч от ценностите на една социална партия – поръчкови интриги, реваншизъм, манипулативност, яростно противопоставяне на личности, убеждаване на хора на принципа „от врата на врата”. Неудовлетворени властови амбиции на някои наши членове, особено от по-младите, доведоха до пълно изкривяване на идеите и принципите. Сгъстяването на напрежението и омразата взривиха авторитета на организацията и предизвикаха негодуванието дори на най-последователните и принципни по-възрастни социалисти.

Не е необходимо да правя пълен преглед на всичи фактори, довели до избутването на БСП в ъгъла. Но няма как да пренебрегнем кадровата политика, назначенията на „заслужили” партийни членове в бордове, а и не само в бордове, за които някой един ден трябва да даде смислени отговори, оформянето на властови център около областния управител Живка Аладжова и председателя на Областния съвет на БСП Васил Самарски. Ще добавим и активната дейност на младите социалисти, които едва в последните седмици започнаха някаква смислена дейност, с която замениха организирането на подписки и шетането по организации за разпалване на интриги и конфликти, масираните медийни атаки на бившия председател Бойчо Биволарски и прилежащите му младежи, целящи да оплюят и злепоставят лично мен, ръководството и като цяло – организацията. Няма как да подминем и яростните коментари в интернет на хора, чиито действия и стил са известни и прозрачни,така че не е особено трудно да се разбере кои са.

С желанието проблемът да се реши цивилизовано и принципно ОбС на БСП предложи на Националния съвет на партията да насрочи пълен цикъл отчети и избори. Такъв не беше насрочен, получихме обтекаем отговор, че всичко е в наши ръце. Мнозина го разчетоха така, както дяволът чете Евангелието и продължиха да ровят, подкрепяни активно от апаратчици от „Позитано” 20. Всякакви опити за диалог и сближаване на позициите бяха отхвърляни или проваляни. Напротив – последваха действия, демонстративно показващи превъзходство, толерирано и покровителствано отгоре. Обсъждането на противоборството и изкуствено поддържаното напрежение изместиха вниманието на партийните организации от важни въпроси, като подготовката за изборите, отвратиха и отблъснаха и партийни членове, и симпатизанти, и много хора, гласували за БСП на последните избори. И всичко това – в навечерието на евровота.

Но въпреки усложнената обстановка и непрекъснатите обструкции, ръководството на общинската организация се мобилизира, прие оперативна програма за провеждане на кампанията за евроизборите и започна конкретна работа по организация. За съжаление с действията си областният председател на БСП Васил Самарски, имайки подкрепата на апаратчици от „Позитано” 20, продължи да задълбочава разделението. За пореден път предложенията на ИБ и ОбС на БСП по изборната технология и процес бяха пренебрегнати и неглижирани. Започна се със съставянето на РИК – Стара Загора – от 4 наши предложения областният председател Васил Самарски удовлетвори 1 и не се знае кой е предложил останалите 3, без знанието и съгласието на ръководството на БСП – Стара Загора. Кулминацията беше недопускането ми, заедно с другия представител на ИБ – Борис Боричев, член и на НС на БСП, в консултациите за СИК. Този факт стана известен 2 часа преди насрочените за 14 април 2014 г. консултации. В резултат на това стана от една страна ясно, че участниците в консултациите бяха абсолютно неподготвени и не знаеха какво да правят, а от друга – старозагорската партийна организация и ръководството й за пореден път бяха умишлено и незаслужено поставени в крайно неудобно, недостойно и унизително положение. Ако това е била целта на инициаторите, тя очевидно е постигната. Въпросът е кой печели от смазването на авторитета не само на общинската организация, а на БСП като цяло, кой иска незадоволителни резултати на предстоящите Евроизбори. И дали кукловодите ще излязат на светло, за да отговорят на редовите социалисти и симпатизантите ни в чия изгода е задълбочаващото се напрежение и разделение и защо трябва да се отклонява вниманието от основната задача в момента – спечелването на изборите на 25 май. Тези активни, но непремерени и необосновани действия няма как да останат без последици в общинската организация и няма как да не повлияят върху резултатите от изборите. Смятам, че е редно ИБ на НС на БСП да поеме отговорност за това, солидарно с местното ръководство. И ако това не стане, резулатите на 25 май може да се окажат неприятно изненадващи за хора с големи амбиции и домогвания, за които личните интереси са над всичко, дори ако цената е авторитетът и съществуването на старозагорската организация на БСП. Трябва ли да чакаме оценката на избирателите, след като отдавна предупреждаваме за последиците от задкулисните решения?

Уважаеми другарки и другари,

Преди две години, когато бях избран за председател на ОбС на БСП знаех, че няма да е леко. Знаехте го и вие. Нямаме действие и решение, от което да се срамуваме. Благодаря на всички за доверието, подкрепата и съвместната работа. Приемам последните действия на областното и националното ръководство като лична обида. Направих много отстъпки и компормиси в името на консесуса, но те бяха отхвърляни и оставаха без последици. Време е да направя избор и да защитя честта и достойнството си. Решението е трудно. Но в условията на натиск, противоборство и липса на доверие, на непрекъснато спъване на работата от страна на добре известни наши съпартийци, е невъзможно да се работи и да се прави позитивна кампания. Затова се оттеглям от постта председател на ОбС на БСП. Знам, че много членове на партията, особено по-възрасните, ще ме обвинят в предателство и слабост и не ги упреквам. Но не желая да нося отговорост за резулатите от изборите, след като подготовката и организацията ще се правят от доверени лица, както това се случи при местните избори през 2011 година. Никой от нас не е вечен и незаменим, желанието ми беше да мине кампанията и да се направи пълен цикъл отчети и избори, да се изчистят проблемите, да се успокои и укрепи организацията, независимо кой ще я ръководи. Очевидно тенденцията е друга – да се постигнат незадоволителни резултати от изборите и да бъде унищожена и смазана една организация със 120-годишна история. Надявам се, че сценаристите на този спектакъл са наясно с това и са готови да приемат оценката на публиката, а тя вероятно няма да бъде изразена с аплодисменти в края на представлението.

Илия Златев – Председател на ОбС на БСП – Стара Загора

Бел. ред.: В изявление пред медиите днес Илия Златев информира, че остава член на БСП. Според него е възможно Националният съвет на партията да назначи служебно ръководство. “Щом като за участие в консултациите за СИК бяха упълномощени Георги Гьоков и Румен Димитров, нека те да оглавят организацията”, предложи Илия Златев с вид на човек, от чиито плещи току-що е паднал огромен товар. Деветимата членове на Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП също са подали оставките си. Очаква се реакцията на Общинския съвет на БСП, чието пленарно заседание ще се проведе тази вечер.

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн