Доц. д-р Алексей Стоев: Науката прави сериозни стъпки към евентуалното намиране на братя по разум

STZAGORA.NET

Проблемът за извънземните е сериозен проблем, научен. Към него науката подхожда изключително сериозно, и е направила вече не само първи крачки, но и сериозни стъпки към евентуалното намиране на братя по разум. Това каза доц. д-р Алексей Стоев, ръководител на филиала на Институт за космически изследвания и технологии при БАН в Стара Загора, пред Агенция “Фокус”. „Представяте ли си какво би означавало да бъдем приети в едно такова междупланетно кооперативно сътрудничество?”, добави Стоев.

„Ние сериозно се занимаваме с търсене на извънземни. Само че не както хората ги описват в някакви книги, които повече са свързани с езотерика, отколкото със сериозна наука. В момента ние познаваме повече от 1600 извънслънчеви планети. Три от тях приличат по параметри изцяло на Земята, а една от тях пък е в т.нар. зона на живота, т.е. разстоянието от централната й звезда е както е Земята спрямо Слънцето. Това е единият начин, по който ние търсим сродна на Земята планетна система, на която евентуално би се зародил живот.

Другият начин, по който търсим извънземни, е като изпращаме радиосигнали към различни перспективни области от нашата галактика, където евентуално би възникнала такава цивилизация. Това са по-старите звезди, където, ако те биха имали планети, би имало време да възникнат цивилизации и сега да се развият до такива високи стандарти, както да кажем земната, да може да изстрелва космически кораби, да излъчва радиосигнали и т.н.

Третият начин е с т.нар. автоматични междупланетни станции, главно в рамките на нашата слънчева система. Планетата Марс е обект на такова нещо, спътниците на Юпитер, но там вече ние търсим не както се шегуваме малки зелени човечета, а търсим бактерии, които евентуално биха възникнали при такива подходящи условия, каквито има на една част от тези планетни и планетоидни тела”, обясни доц. д-р Стоев.

Мария КАЛОЯНОВА
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн