Властите ограничават достъпа до местността Карасиврия край Стара Загора

STZAGORA.NET

Работна среща с кметове на общини от областта, представители на държавните горски стопанства, Регионалната дирекция по горите – Стара Загора, ОД МВР и Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” се състоя днес в Областната управа. На срещата бяха обсъдени конкретни мерки и действия на всяка от институциите за опазване на горския фонд. “В резюме – засилваме контрола и наблюдението на всички държавни институции, подобряваме съвместната работа и координация и очакваме да дойдат положителните резултати от това“, обобщи областният управител Живка Аладжова след срещата.

„Във всяка община има места, които са свързани с присъствието на малцинствени групи и случаите на незаконна сеч са съсредоточени именно там. Проблемът винаги е бил национален и за решаването му е нужна цялостна стратегия“, заяви директорът на РУГ инж.Петър Заяков. Той се ангажира от началото на следващата седмица да бъде ограничен достъпът до местността Карасиврия край Стара Загора с поставянето на табели, без бариери. През миналата година в областта са конфискувани и продадени на търг след това 94 каруци, 14 автомобила, 30 коня и 56 моторни резачки, съобщи Петър Заяков.

Директорът на Държавно горско стопанство – Стара Загора Севдалина Иванова припомни, че незаконните сечи в местността “Карасиврия” датират от много години. В нея в рамките на наложения разрешителен режим са допускани по веднъж само жители (предимно от кварталите “Лозенец” и “Македонски”), подали заявления за добив на дървен материал, заплащан от тях по около 15 лв. за кубик, от пъновете на отсечени някога незаконно дървета. Разрешената техническа сеч е преценена като благоприятстваща възстановяването на естествените местообитания на дървесните видове – издънково или семенно. Пъновете са били набелязвани всеки поотделно за отсичане, а на добитата дървесина са слагани контролни марки преди извозването й. “Елате да видите как са засадени новите фиданки там”, призова Севдалина Иванова.

Освен Карасиврия край Стара Загора, сред засегнатите от набези райони в областта са тези край селата Копринка, Хан Аспарухово, Паничерево, Едрево, Ягач, Каракос, Горно Черковище и др., стана ясно от изказванията на представителите на горските стопанства и общините.

Гл.инсп. Иван Чолаков, директор на ОДМВР – Стара Загора, изтъкна добрата съвместна дейност между полицията и останалите институции и подчерта, че в последните години бележи ръст броят на откритите досъдебни производства за незаконна сеч и транспортиране на дървен материал. Той информира медиите за започнало следствие срещу освободен редови служител за извършено престъпление по служба – вземане на пари, за да минават свободно каруци.

Като превантивна мярка ще бъде обмислено задържаните нарушители да извършват обществено-полезен труд, както и да се премахне възможността конфискуваните при установяване на нарушение превозни средства и животни да бъдат откупувани от собствениците им.

“Във всеки момент в района имаме минимум по три екипа охранители, с възможност за привличането при необходимост на още един. Но районът е голям, от кв.”3 чучура-север” се излиза в три посоки – на север, северозапад и североизток, и за пълното ограничаване на проникването в зоната ще са нужни поне 10-15 патрула”, сподели представител на Община Стара Загора, участвал в срещата.

Очаква се в рамките на следващите 2 седмици да се състои нова среща в подобен на днешния формат.
#vvv

споделяне на връзка

2 коментари on “Властите ограничават достъпа до местността Карасиврия край Стара Загора”

  • ДРАГАН wrote on 9 април, 2014, 18:27

    ЗА КАКВА ДОБРА СЪВМЕСТНА ДЕЙНОСТ КАКВИ ГЛУПОСТИ. ХОРАТА ПИТАТ КЪДЕ Е ГОРАТА И ИМА ЛИ В ЗАТВОРА ЦИГАНИ? НЕ ДА ПОДПИРАТЕ БЮРАТА А ХВАЩАЙТЕ ЛОПАТИТЕ.ПО ЧИИ ЗАКОН И ОТ КОГО НАЛОЖЕН ПОДМЕНИХТЕ ЦИГАНИТЕ С РОМИ? КАКВО Е СВЪРШЕНО . ЗАЩОТО АЗ КАТО ПЛАНИНАР ЗНАМ И АЛАРМИРАМ ЗА ТАЗИ СЕЧ ОТ 25-20 ГОДИНИ.ТЯ НЕ Е ОТ ДНЕС. ВЧЕРА ОБИКАЛЯЙКИ ДЪБРАВА ДВЕ ЦИГАНСКИ КАРУЦИ ОТНОВО ПЪЛНИ ТЕГЛЕХА КЪМ ЛОЗЕНЕЦ. НЕ НАТРУПАХТЕ ЛИ ПАРИТЕ ВЕЧЕ? НЕ ВИ ЛИ СТИГА РАЗГРАБЕНАТА БЪЛГАРИЯ. НАРОДА НЯМА ДА ТЪРПИ ВЕЧНО.

  • карасиврия wrote on 10 април, 2014, 16:11

    Севдалина да си пази горите


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн