Старозагорските депутати от ГЕРБ: С фалстарт и правни абсурди започва работата на Районната избирателна комисия

STZAGORA.NET

С фалстарт и правни абсурди е белязано ситуирането на Районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора. За това алармираха на пресконференция днес народните представители от ГЕРБ Пламен Йорданов, Андон Андонов и д-р Кирил Добрев.

Въпреки решение № 70 на ЦИК, в което се казва, че РИК в Стара Загора встъпва в правомощията си на 4 април, на този ден, както и на 5 и 6 април комисията не е работила. Това само по себе си е сериозно нарушение, тъй като са създадени пречки за подаване на жалби в законно установения срок, смятат депутатите.

„На 4 април представители на общинската организация на ПП ГЕРБ в Гълъбово се опитват да внесат жалба против заповед на кмета на общината Николай Тонев във връзка с образувана избирателна секция в частен автосервиз – поясни Пламен Йорданов. – Оказва се, че РИК не работи и жалбата няма къде да бъде внесена, а според изборния кодекс заповедта на кмета може да бъде обжалвана в тридневен срок. Имаме сериозни опасения, че вотът в тази секция може да бъде опорочен, а чрез камерите, които са разположени по закон в автосервизите, гласуването да бъде контролирано. В Гълъбово има доста други места за организиране на секционни избирателни комисии и не разбираме защо тази секция е направена точно в частен автосервиз, при положение че е възможно да бъдат и обединени секции, както и да се конструират в общински помещения”. От ГЕРБ коментираха още, че по закон кметът е длъжен да предостави, а не да осигури помещения за избирателните секции, като не е възможно да предостави помещение, което не е общинско.

Във връзка с този случай народният представител Пламен Йорданов е отправил жалба до ЦИК относно невъзможността за обжалване на заповедта в РИК. Според него за правния абсурд има две хипотези – едната е, че се готви провеждането на служебен вот и работата на РИК няма да има никакво значение, или че е налице сериозна некомпетентност от страна на БСП относно провеждането на изборите.

„Самите консултации за състав на РИК в Стара Загора също са опорочени, посочва Пламен Йорданов. Не е постигнато съгласие между партиите, но в заявлението, което областният управител Живка Аладжова изпраща до ЦИК се твърди точно обратното. Освен това тя си позволява и да предложи състава на РИК. Това е грандиозно превишаване на правомощията на областния управител и е крайно нередно. На заседание на ЦИК от 3 април, което е качено онлайн на сайта на комисията, ясно се чува как в Стара Загора е постигнато съгласие за състава на РИК, което не е вярно. На следващо заседание на ЦИК, което също е достъпно в интернет се посочва, че областният управител е въвел в заблуждение ЦИК, като е подал неясен протокол и заявление. Всички тези факти говорят ясно за безобразията, които се готвят по време на предстоящите избори и е доказателство, че те ще се проведат без да се спазват никакви правила”.
#crl

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн