Старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски“ отвори нова сграда със супермодерно оборудване

STZAGORA.NET

Новата 10-етажна болнична сграда отваря официално врати на 2 април, 2014 г. в Стара Загора. Болницата е оборудвана с апаратура последна дума на техниката, привлечен е екип от топ-специалисти в различни области на медицината.

Сградата е част от МБАЛ „Св.Иван Рилски Чудотворец“ в Стара Загора, която работи от 22 февруари 2009 г. С отварянето на новия корпус старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски“ се превръща в най-голямото извънстолично частно здравно заведение в България, подчертава Иван Колев, член на СД на инвеститора „Металик“ АД.

Новият болничен корпус разполага със 190 легла и с разгърната застроена площ от 12 000 кв.м. Построен е до зеления парк „Аязмото“ на мястото на запустялата преди много години сграда на бившия хотел „Берое“. Болницата в центъра на града, разполага с още 80 легла, които отдавна са недостатъчни да отговорят на нуждите на нарастващия всяка година поток от пациенти.

В новата болница са разположени няколко нови отделения – Спешно приемно отделение, Кардиология с инвазивен сектор, Неврология, Физиотерапия и рехабилитация, Детско отделение, Хирургия. Тук се пренасят от болницата в центъра на града и отделенията по Ортопедия и травматология, УНГ-болести и Съдова хирургия. Новата болнична сграда ще разполага и с вирусологична лаборатория, както и с клинична, микробиологична и патохистолохична лаборатории.

Болницата получи официално разрешително за работа от Министерство на здравеопазването, а от края на февруари има и сключен договор с НЗОК.

В сградата са инвестирани около 40 милиона лева за реконструкция, строеж, болнично обзавеждане и оборудване с най-модерна апаратура. Заедно с вложените средства в сградата на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в градския център, инвестираните през последните 6 години в здравеопазване средства от „Металик“ АД надхвърлят 60 млн. лв. Работещите тук са близо 500 души, от които над 100 лекари – водещи специалисти, специализирали в страната и чужбина, които ще наложат най-модерните методики на лечение, някои от които за първи път за България.

Новата сграда на болницата разполага със 7 операционни, 128-срезов скенер, най-модерният в България модел ангиограф, оборудван с всички възможни опции, както и много друга апаратура, последна дума на технологиите в медицината. МБАЛ „Св.Иван Рилски участва и в международен проект за внедряване на ново поколение хирургичен робот, с който ще се извършват операции от най-висока сложност.

Целта ни е МБАЛ „Св.Иван Рилски“ да се превърне в болница №1 в България, като привлича с отличните си възможности за лечение и пациенти от чужбина, казва още Иван Колев.

Новото кардиологично отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ притежава най-съвременни възможности за лечение на заболяванията на сърцето, голяма част от които се появяват за първи път в Стара Загора.

Новата болница се намира непосредствено и до спортните бази около градския стадион „Берое“. Това е предпоставка модерното ново отделение по рехабилитация и физиотерапия тук да се превърне в предпочитан център за възстановяване на спортисти от професионалните и аматьорски клубове, както от страната, така и от чужбина. Едно от предимствата на новата болнична сграда е чистия въздух и гледката към зеления парк „Аязмото“, от който я дели само една алея.

В новото отделение по обща хирургия ще работи екип от висококвалифицирани специалисти под ръководството на доц. Александър Юлиянов. В него ще се осъществяват хирургични операции с най-висока степен на сложност (III-ниво).

Детско отделение ще разполага с най-комфортните условия за лечение и възстановяване на малките пациенти. В него ще има детски кът за игра, а на покрива на ниското тяло на болницата ще бъде разположена безопасна и модерна детска площадка.

Отделението по неврология е оборудвано с най-нова високоспециализирана апаратура. В новосъздадената лаборатория за полисомнография ще се извършва диагностика на нарушенията на съня от различни причини,както и разпространената „сънна апнея”,т.е. спиране на дишането по време на сън с последващите усложнения от това-повишено кръвно налягане,нарушения в ритъма на сърцето, заспиване при шофиране, нарушена памет и др. УНГ-отделението вече разполага с модерен лапароскопски инструментариум за извършване на безкръвни операции в синусните кухини. Освен в МЦ „Трета поликлиника“, доболнична медицинска помощ ще се извършва и в новата сграда на болницата до парк „Аязмото“. В познатата на всички болница МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в центъра на града остават да работят при още по-комфортни условия отделенията по Гастроентерология, АГ-отделение, Неонатология, Урология, Очни болести, Обща хирургия, Анестезия и интензивно лечение.

Отделението по Урология разполага с най-модерна хирургична апаратура за лапароскопски операции, като сред приелите поканата да работят тук е основателят на лапароскопската урология у нас, доц. Цветин Генадиев.

За отделението по Образна диагностика е закупен най-съвременен модел мамограф. С нова модерна апаратура е оборудвано и отделението по Гастроентерология. АГ-отделението вече разполага с иновативната 3D камера „Олимпус“ и модерно хирургично лапароскопско оборудване, които позволяват щадящо и много по-ефективно лечение на пациентите.

И с всичко това далеч не се изчерпва пълният набор от нова медицинска техника и инструментариум, с които вече разполага МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в двата си болнични корпуса.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн