Георги Първанов: Целта пред АБВ е победа на евроизборите

STZAGORA.NET
Намирам за доста нелепо човекът, който е загубил 7–8 избора, да каже, че е слаба една листа и то заради Росица Янакиева, която, забележете, е печелила два мажоритарни избора. Не може една листа с генерал Михов, с хора, кои то са се доказали в своите професии в науката и в бизнеса, и в политиката и управлението да получи една такава оценка. Това заяви в сутрешния блок на bTV „Тази сутрин” Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012) в коментар на изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че листата на АБВ е слаба. Президентът е на мнение, че председателят на БСП има всъщност реално основание да е е недоволен от листата на воденото от него движение, тъй като тя е по-добра от листата на социалистическата партия.

Що се отнася до социологическите прогнози, където различни сондажи сочат резултати за АБВ с големи амплитуди, Георги Първанов коментира, че това не е новост за него. „Тази игра със социолозите отдавна съм я гледал, не искам да коментирам, нека те да си вършат работата, скоро ще знаем реалните резултати. Той даде пример с предишни кампании – тази през 1999 година, кампанията през 2001, когато проучванията не бяха в полза на неговата партия, но в деня на вота процентите се оказаха съвършено различни.

В малките населени места няма политическо ляво и дясно, каза Георги Първанов, като се базира на натрупаните впечатления при обиколките си в държавата. Той обясни, че гората в малките градове и селата се вълнуват от чисто прагматични бито ви въпроси. „Хората ги интересува как ще живеят, хората ги интересува как да си изкарват хляба, как децата им да не бягат в чужбина“, каза президентът. И обясни, че в огромната си част хората по малките населени места не харесват не политиците, не харесват политиката. „Те искат прости отговори – ще има ли здравен пункт, ще се запази ли училището – това са проблемите, които интересуват хората“. Георги Първанов каза, че за него много по-важно от всичко е какво коментират хората на пазара. „През тези няколко седмици ние имахме много масови срещи в рамките на кампанията „Да съхраним българското“ на Николина Чакърдъкова. На площадите ние събираме между 5 и 8 хиляди души, всички те подкрепят АБВ“, каза Първанов.

Като подвеждане на избирателите и лъжа спрямо тях, а не като поемане на партийна отговорност, определи Първанов присъствието на Станишев начело на листата на БСП. На въпрос защо не води листата на АБВ като проява на политическа отговорност, той отговори: „Що се отнася до мен, винаги съм казвал, че моята стихия е националната политика. Ивайло Калфин е по-добър от мен, по-добър от мнозина“, каза президентът и напомни, че водачът на листата на АБВ е в топ 30 на най-добрите евродепутати и най-добрият български евродепутат. Така, че няма нищо по-естествено от това ние да имаме такъв водач“, каза Първанов.

По въпроса за финансирането на АБВ Георги Първанов припомни, че формацията вече е обявила своите приходи и разходи, както и методът на финансиране – чрез дарения.

„Ние сме обявили публично какви са нашите разходи от създаването на АБВ и ще продължим да го правим възможно най-често“, каза президентът. Георги Първанов отбеляза, че най-големите дарители на движението са частни лица, сред които обаче няма известни личности. Няма голям спонсор, който да финансира АБВ, отбеляза той.

И подчерта, че формацията залага на скромна кампания с минимум разходи. „Скромна кампания означава това, което направих аз през 2001 година – обикаляне из страната и среща с възможно най-много потенциални избиратели“, обясни Георги Първанов. Той добави, че всички представители от листата на АБВ ще участват в тези предизборни пътувания. Първанов отново подчерта, че партийната субсидия трябва да бъде многократно намалена.

По въпроса за случващото се в Украйна и Крим Георги Първанов коментира, че това, че БСП изработи и участва във формирането на една позиция, приета и при президента, която е една от най-антируските позиции в историята на нашата страна. Именно затова според Първанов ще има отлив на избиратели от левицата, което в крайна сметка ще допринесе до нейната загуба на евроизборите. „Що се отнася до нашата позиция това, което искам да кажа – ние сме категорично против санкциите, не защото са неефективно, но те са несправедливи. Те засягат президента Путин или някой друг президент, те ще удрят по бизнеса, ще удрят по хората. Важен елемент от санкциите би била енергийната част. Наскоро президентът Обама обеща диверсификация в защита на енергийната сигурност на Европа, много се опасявам, че това ще засегне проекти, които минават през България, които са важни за българската енергийна сигурност и за българската икономика, например „Южен поток“. „Аз се питам, ние ще чакаме шистовия газ от САЩ, вместо да вземем инициативата, която преотстъпихме на европейския комисар Йотингер, за ускоряването на този проект, който носи стотици милиона долара такси за България, който гарантира нашата енергийна сигурност, което ни прави енергиен център на Балканите“.

Георги Първанов коментира и изказването на Сергей Станишев, където той направи паралел между ситуацията в Крим и тази в Кърджали и хипотезата населението на българската област да поиска референдум, по примера на Крим. Населението в „Кърджали живее добре и българските мюсюлмани живеят мирно и в разбирателство с останалото население в областта, именно затова изказването на Сергей Станишев е опасно и нелепо и вредно“, каза Първанов.

По отношение на политическото бъдеще на АБВ Първанов отново подчерта, че това е дългосрочен проект, не еднодневка и след 25 май формацията ще продължи подготовката си за следващия вот. „На едни следващи предсрочни парламентарни избори или най-малкото на предстоящите другата година местни избори АБВ ще участва като самостоятелен политически субект, а допълнително ще се реши дали това ще стане под формата на партия, решението по въпроса не е еднолично“, обясни президентът. Целта пред АБВ е да спечели победа на евроизборите, не морална победа, а реална такава и не се страхувам да го заявя като цел пред нас, заяви Георги Първанов. И подчерта, че за него резултат на вота под трима евродепутата, би бил неудовлетворителен.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн