Казанлък избира неудобния за старозагорци западен обходен път на града?

STZAGORA.NET

Картата с четирите маршрута - три източни и един западен

По настояване на Община Казанлък за изграждане на обходен път на Казанлък във връзка със строителството на тунела под вр. Шипка, след проведена обществена поръчка е сключен договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Рутекс“ ООД за изработване на Идеен проект с парцеларен план за обект „Обходен път на град Казанлък, свързващ път I-5 и I-6“. Фирмата, която е разработила идейният проект – „Рутекс“ ООД, предлага два варианта на възможни решения, по които Община Казанлък да даде своето становище.

Проектантите посочват, че в хода на проучванията и направените срещи и съгласувания с Министерството на отбраната са установили, че съгласно Постановление № 44 от 19.03.2010 г. на МС е отредена територия, която е забранена за въздухоплаване и за разполагане на граждански съоръжения в нея. Именно това ограничение не дава големи възможности за източен обход, но в изпълнение на техническото задание проектантите са разработили два варианта – източен и западен.

При първия вариант – източен обходен път, те са разработили три възможни трасета, отбелязани с червен, розов и зелен цвят. Според „Рутекс“ ООД най-логично е трасето с червена линия, чиято дължина е 9.550 км, но то пресича посочената по-горе забранена територия. Трасето в розов цвят преминава през регулацията на града, а северното трасе – в зелено, изисква значителни капиталовложения, поради значително по-голямата дължина – 13.050 км, и тунелно решение с дължина над 1500 м.

При втория вариант – западен обходен път, отбелязан със синьо, дължината на трасето е 3.160 км. Предвижда се връзка на път I-5 с I-6 западно от Казанлък, заобикаляйки военното поделение. В сравнение с първия вариант се запазва транзитното движение по сегашния южен обход на град Казанлък.

Предвид редицата предимства на западен обходен път становището на АПИ, на проектанта „Рутекс“ ООД и на Община Казанлък е да се разработи и реализира западният обход на Казанлък, във връзка с изграждането на тунела под вр. Шипка.

Позиция на STZAGORA.NET: Избраният западен маршрут улеснява трафика север-запад и запад-север, т.е. в посока Шипка-София и обратно, но не и трафика от източна (южна) посока на север и обратно (от Стара Загора, Хасково и Кърджали към Габрово и Русе и обратно).

“Синият” западен маршрут категорично не е изгоден за всички, които пътуват от Южна към Северна България, в това число и за жителите на Стара Загора и региона, тъй като удължава пътя към прохода Шипка.

Според нас ако не сега, то вбъдеще е наложително да се добави и източна дъга на обхода на Казанлък.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн