Над 2500 деца от цялата страна пяха, танцуваха и свириха на 6 сцени по време на фестивала „Орфеево изворче“ в Стара Загора

STZAGORA.NET

Над 2500 деца от цяла България се изявяваха на 6 сцени в рамките на тридневния Национален музикален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, който се проведе в Стара Загора. От 21 до 23 март те изпълниха залите с магията на неподражаемото си фолклорно изкуство. Под лъчите на топлото пролетно слънце, празничното настроение се пренесе по улиците и парковете на града.

Наградата на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров диплом и синтезатор Yamaha получи фолклорна група ”Веселина” от Център за изкуства – Благоевград, с ръководител Веселинка Боянова. Тя беше връчена от зам.-кмета Иванка Сотирова, която поздрави гостите и участниците във фестивала.

Конкурсната програма се проведе в залите на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавна опера – Стара Загора, Дома на културата, Центъра за наука култура и изкуство, НЧ „Родина 1860“ и НЧ „Св. Климент Охридски“ 1858“.

Официалното награждаване на лауреатите на конкурса се състоя на сцената на Драматичния театър „Гео Милев“. Поздравителни адреси до организаторите изпрати президентът на Република България Росен Плевнелиев и министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Камерна група от СОУ „Л. Каравелов” – Пловдив с ръководител Христина Лесова получи диплом, статуетка „Орфей” и парична премия от председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея” Петра Мечева.

С диплом, плакет с лирата на Орфей и парична премия си замина за с. Широка лъка Народният хор при НУФИ ”Широка лъка” с ръководител Ганчо Гавазов. Наградата им беше присъдена от организаторите от Националния музикално–фолклорен съюз „Орфеево изворче”.

Празникът, включен в културния календар на Община Стара Загора, завърши с голям гала–концерт на отличените лауреати.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн