Георги Първанов се срещна със спортуващи младежи в Стара Загора, от 18 ч. открива офиса на АБВ в града

STZAGORA.NET

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), евродепутатът Ивайло Калфин, Румен Петков и други учредители на АБВ ще открият в 18.00 часа днес клуба на движението в Стара Загора. Той се намира на бул. “Руски” 26 (бившето “Модно облекло”).

Няколко часа преди това, в ранния следобед днес, Георги Първанов и Емил Кало се срещнаха и разговаряха със спортуващи младежи на площадките за скейтборд и стрийт-фитнес зад сградата на Централната поща в Стара Загора. “Идваме да им се порадваме” – споделиха гостите. Младите старозагорци показаха пред гостите си умения на спортните уреди. “В казармата и аз правех по 15 коремни”, спомни си с усмивка президентът и сподели, че и днес все още тренира от време на време за поддържане на формата.

Непосредствено преди това Георги Първанов отговори на въпроси на чакашите го репортери от централните и местни медии. “Не мога да си обясня начина, по който президентът Плевнелиев отне едно място на ДПС в Централната избирателна комисия. Ние може да критикуваме много ДПС за другата им политика, но в това отношение трябва да следваме закона и правилата. Също толкова необяснимо ми е и поведението на парламента. Това е знак, че институциите са дотолкова конфронтирани, че вече не могат да се разберат абсолютно по нищо. Не смея да мисля какво ни чака на Консултативния съвет по един такъв важен въпрос, като позициите ни за Украйна. След всичко това, което стана, са очевидни амбициите на партиите да използват неконвенционални средства за решаване на изборите. Това ме изпълва с безпокойство и съм длъжен да го споделя. Би било много жалко, ако на 25-тата година от прехода вземем, че опорочим предстоящия евровот. Явно нещата вървят към едни избори, в които не аргументите ще решават, а отново нещата ще се правят по други способи”, каза Първанов. В момента той е на среща с обществеността в Раднево.

“Това, което става сега в Украйна – позицията на Русия, сблъсъкът със Запада, вероятно ще повлияе на избирателите. Не би трябвало да е така, но е факт” – отговори Георги Първанов на въпрос за отражението в България на украинската криза. Преди няколко дни той бе първият от родните политици, който заяви, че санкциите, за които усилено се коментираше, няма да са справедливи и няма да решат нито един от проблемите. “Виждам една смекчена позиция на Европа и се надявам това да е знак за диалог и той да бъде възприет в Москва, Брюксел и другите европейски столици. Пътят е в диалога. Няма нито нужда, нито полза от противопоставяне”, каза президентът.

В Братя Даскалови Георги Първанов се поклони пред паметника на тримата братя-антифашисти Димитър, Иван и Никола, дали името на общинския център. Предизборните кампании на президента досега винаги са започвали оттук.

Георги Първанов беше преди обед в Братя Даскалови. В залата на читалището го чакаха десетки жители на общинския център, които проведоха с него активна беседа по актуалните вътрешно- и външнополитически теми. “АБВ няма да се коалира с ДПС. ДПС наистина преяде с власт, особено в края на управлението на Тройната коалиция, и сега трябва да почива на резервната скамейка”, заяви той и уточни, че “Атака” също не е сред политическите сили, с които АБВ би влязла в коалиция. Относно разликата между предишната Тройна коалиция и сегашната “Тайна коалиция” Първанов добави, че по време на съвместното управление на БСП, ДПС и НДСВ са били поставени правила. От Братя Даскалови президентът отправи послание за национално съгласие по жизнено важните за България въпроси.

От 19.00 часа на площада в центъра на Стара Загора с голям концерт ще стартира подкрепеното от АБВ национално турне на известната изпълнителка на народни песни Николина Чакардъкова, което ще премине под мотото “Да съхраним българското”. Подкрепяме го като нейни съидейници и съмишленици”, каза във връзка с това Георги Първанов.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн