14-членен Обществен съвет ще помага на кмета на Стара Загора

STZAGORA.NET

“Големият проблем на всяко управление е, че с течение на времето започва да се капсулира, да се обгражда с хора, които го тупат по рамото, да греши. Затова потърсихме реалния си коректив. За да не започваме всеки ден отначало, в Обществения съвет намериха място хора, специалисти в своята област, изградени характери, без оглед на политическата им принадлежност. ”

Така кметът на Общината Живко Тодоров обоснова тази вечер пред медиите създаването на 14-членен обществен съвет, който ще му помага в неговата работа. Сред участниците са трима бивши кметове на общината – Антон Андронов, Цанко Яблански и д-р Евгений Желев.

ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ КЪМ КМЕТА НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА ЖИВКО ТОДОРОВ

Участници (по азбучен ред):

* Доц. д-р Алексей Стоев – директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии към БАН в Стара Загора, дългогодишен председател на Туристическо дружество „Сърнена гора“, общественик
* Антон Андронов – бивш кмет на Стара Загора 1991-1995 г., бизнесмен
* Дамян Георгиев – председател на Обществения съвет, бизнесмен, кандидат за кмет на Стара Загора на изборите през 2011 г.
* Димитър Ангелинов – бизнесмен
* Д-р Евгений Желев – бивш кмет на Стара Загора 1999-2007г., бивш министър на здравеопазването и  народен представител от Коалиция за България
* Арх. Емил Василев – член на Камарата на архитектите, бивш главен архитект на Стара Загора
* Енчо Енев – бизнесмен, общественик, политически коментатор
* Илко Русев – изпълнителен директор на ПФК “Берое”
* Отец Йордан Карагеоргиев – духовник, организатор на много социални и благотворителни мероприятия
* Красимира Чахова – мениджър, Член на КС на Търговско-промишлената палата и председател на Съвета на дарителите на Обществен дарителски фонд, организатор на благотворителни прояви, европейска, световна и олимпийска шампионка по лека атлетика за ветерани
* Олег Стоилов – председател на ТПП – Стара Загора, член на „Клуб на работодателя“, общественик
* Инж. Румен Райков – бизнесмен, бивш директор на ВиК Стара Загора
* Инж. Христо Михалев – бизнесмен, председател на УС на Федерацията по бадминтон
* Проф. Цанко Яблански – бивш посланик на България в Израел, бивш кмет на Стара Загора 1995-1999 г., преподавател в Тракийския университет

За председател на Обществения съвет, в качеството му на пръв сред равни, с консенсус е избран Дамян Георгиев. “В България няма друго място, където политически опоненти, трима бивши кметове, си подават ръка и работят заедно”, отбеляза той.

Общественият съвет подлежи на разширяване с нови хора при необходимост. Участници в него споделиха, че може би ще е добре да влязат още един-двама представители на духовната сфера.

Членството в Обществения съвет е безвъзмездно и доброволно, изцяло в полза на обществения интерес.

Общественият съвет заседава веднъж месечно, при необходимост може да бъде свикван и повече от един път.

Общественият съвет към кмета на община Стара Загора е платформа за диалог, консултативен орган за съдействие на местната власт при формирането и реализирането на нейните политики.

Членовете на съвета са добре познати обществени фигури, изявени личности, доказали се професионално и като граждани.
Работата на Обществения съвет ще става достояние за старозагорци чрез медиите и чрез инициативите, които реализира.

Теми, по които Общественият съвет вече работи:

1. Изработване на наредба, която регламентира правила за визията на централната градска част
2. Общината да бъде инициатор за търсене на реални инвестиции от Китай, възобновяване на отношенията на Стара Загора с град Ю Янг (Установени преди 20 години. Китай разполага с огромен инвестиционен ресурс от няколко трилиона долара, сподели Енчо Енев, който е предложил инициативата – б.а.)
3. Предложение Музей „Литературна Стара Загора“ да бъде в източната част на сградата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“
4. Залесяване на места, определени от ТД “Сърнена гора“
5. Стара Загора да участва в инициативата „Европейски град на спорта“
6. Художествено осветление на сградите в центъра на Стара Загора
7. Стара Загора – конгресен и изложбен център – формулиране на конкурентни предимства на града
#vvv

share button

1 коментар on “14-членен Обществен съвет ще помага на кмета на Стара Загора”

  • Димитър Иванов wrote on 19 март, 2014, 13:25

    Общественият съвет може би трябва да включи (или пък не?!) като тематична цел на работата си – съхраняване и развитие на все още разпознаваемото сред българите макар и “юридически непатентовано” лого на град Стара Загора – “град на поетите и липите”. Това обаче няма как да се случи без активната позиция на известни наши интелектуалци-хуманитаристи, както и на ръководството на Тракийския университет. Дали да не се поработи за разкриване (или не!) и развитие на университетски специалности от хуманитарния профил!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн