Иновативни технологии бяха представени в Стара Загора

STZAGORA.NET

Тази седмица Стара Загора бе домакин на двудневен технически семинар с демонстрация на технологии за подземната инфраструктура. Семинарът се проведе на

11 и 12 март 2014 в „Парк хотел Стара Загора”. Той бе първият от серия семинари с демонстрации, които се реализират от 11 до 19 март 2014 в четирите най-големи български града извън столицата: Стара Загора, Пловдив, Бургас и Варна. Събитията са част от реализирането на стратегията на Индустриален клъстер “Подземна инфраструктура” (ИКПИ) за повишаване информираността на специалистите от сектор инфраструктурно строителство, относно съвременните технологии за подобряване на подземната инфраструктурата, в съответствие с европейските и световни стандарти за качество и опазване на околната среда.

Гости на официалното откриване с демонстрация на подземни технологии бяха заместник-областният управител в Стара Загора д-р Тунджай Йозтурк, представители на Община Стара Загора, ВиК – Стара Загора. В семинара участваха проектанти, строители, заинтересовани фирми в ютилити сектора от региона на стара Загора, София, Габрово, Казанлък и др.

“Моята лична амбиция е един ден да видя тунела под Шипка изграден с безизкопна технология, особено след днешното ми пътуване през прохода”, сподели инж. Иван Иванов – изпълнителен директор на ИКПИ при официалното откриване на демонстрациите в студения и ветровит вторник. „Разбира се по-важното в момента е да успеем да рехабилитираме по тези съвременни методи съществуващата и остаряла подземна инфраструктура”, допълни той.

По време на демонстрациите в първия ден и теоретичните презентации във втория ден на семинара участниците се запознаха с възможностите и предимствата на безизкопните технологии за рехабилитация и изграждане на тръбопроводна инфраструктура.

Членове на Индустриален клъстер „Подземна Инфраструктура” представиха технологиите „Управляемо хоризонтално сондиране”, „Микротунелиране”, „Набиване с пневматичен чук на обсадни тръби”, „Рехабилитация на тръбопроводи чрез полагане на облицовка с втвърдяване на място”, „Рехабилитация на тръбопроводи чрез спирално навити ленти”.

Събитията се реализират по проект “Насърчаване на развитието на съвременни технологии за изграждане и рехабилитация на подземна инфраструктура”, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

За гражданите и обществеността модерните технологии са от изключителна полза, тъй като изграждането и рехабилитацията се извършват без нарушаване на асфалтовата или тротоарната настилка. Технологиите позволяват да се преминава дори под коритата на реки. Инвеститорите и изпълнители на дейности, свързани с подземна инфраструктура, освен екологичните и обществени предимства от тяхното приложение се убеждават все повече и във финансовите и дългосрочно рентабилните ползи от тяхното приложение.

В четвъртък и петък (13 и 14 март) екипите и техниката на ИКПИ ще презентират подземните иновативни технологии в Пловдив.
#

vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн