Светът дрънка оръжия, ние в Стара Загора – хлопки и чанове

STZAGORA.NET



В Стара Загора започна 16-тият пореден Фестивал на маскарадните игри, организиран от Община Стара Загора. След дефиле от Алана до центъра на площада пред Общината се събраха близо 900 кукери, старци, джамалари, бабугери, сурвакари, Васильовци, арапи и др. в живописни езически маски, предназначени да изгонят злите сили на зимата. Под грохота на стотици малки и големи хлопки и чанове 24 фолклорни групи от всички етнографски области на страната представят една след друга спектаклите си, в рамките на 8-10 минути всяка. Най-многобройна – 70 души, е групата на участниците от с.Долна Секирна. Оценява ги жури под председателството на фолклориста Крум Георгиев, с членове д-р Евгения Иванова от Регионалния исторически музей и художниците Юлия Славова и Тошо Стефанов.

Стартът на фестивала бе отбелязан с три оглушителни изстрела от черешово топче (кратък видеоклип – тук). Поздравления към участниците поднесоха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и главният секретар на Областната администрация Татяна Кирилова.

За първи път във фестивала участва и старозагорска маскарадна група от 20 участници. Те са студенти от Тракийския университет и жители на кв. „Железник“, родом от Ямболския край. Представя се и група от 14 деца от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Незабравка“ в Стара Загора.

Очаква се фестивалната програма да приключи до 17.00 ч.

Събитието е част от културния календар на Община Стара Загора и е финансирано с 5000 лв. от бюджета, като 3000 от тях са за наградния фонд на обща стойност 3500 лв.

Свои щандове по “Цар Симеон Велики” са разположили майстори на народни занаяти, има и сергии с разнообразни сладки лакомства. Съпътстващата програма включва още фотоизложба и конкурс за деца и юноши.








Черни арапи - с лица, намазани със сажди и мас.






#gerb

социални мрежи

1 коментар on “Светът дрънка оръжия, ние в Стара Загора – хлопки и чанове”

  • пиеро wrote on 10 март, 2014, 7:26

    Светът “щрака” на електроника,а ние с хлопки и чанове на туземци!+


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн