Комотини, Гърция кани Старозагорската опера на съседски гастроли

STZAGORA.NET

Новият, голям и модерен оперен театър в Комотини кани Старозагорската опера на чести гастроли. Това стана ясно днес на пресконференция, дадена под липите от група дейци на културата и местното самоуправление в Гърция. Съседната страна бе представена от Константинос Кацинигас (на снимката – третият отляво), изпълнителен секретар на големия гръцки район Източна Македония и Тракия с център Комотини (включващ и областите Александруполис, Кавала, Ксанти и Драма и граничещ с нашите области Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали), от директора на Операта в Комотини Стакис Кефалидис (втори отдясно), от собственичката и издател на ежедневния вестник “Хронос” и едноименното радио в Комотини Мелахрини Мартиду (вдясно) и от Анестис Вакианис (вляво) – председател на сдружението на приятелите на музиката в Комотини. Всички те са гледали досега по няколко представления на Старозагорската опера, последното от които снощи – комичната опера от Джузепе Верди “Крал за един ден”, и са силно впечатлени от качеството на представленията.

Между Старозагорската опера и тази в Комотини днес е подписан рамков протокол за сътрудничество, съобщи директорът на старозагорската културна институция Петко Бонев (трети отдясно). Операта в Комотини, трета в Гърция след тези в Атина и Солун, няма щатна трупа, затова ще разчита на програма, съставена от гастроли на оперите в Стара Загора, Пловдив, Варна, Русе и София. Нашата е най-близка – само на 178 км и два часа път от Комотини (колкото разстоянието Стара Загора-Бургас – бел. ред.). Сградата там е огромна, със 7 декара разгъната застроена площ. Има зала със 705 места и 680 кв.м сценична площ, която е в състояние да приеме всякакви постановки. Предназначена е и за конгресен център. Построена е със средства от Европейския съюз и гръцкото Министерство на културата. Стойността й е 16 млн. евро.

Отварянето на новия път и ГКПП в прохода Маказа даде силен тласък на междурегионалните връзки между България и Гърция, отбеляза Константинос Кацинигас. Очаква се до месец-два през него да стане възможно преминаването и на автобуси и камиони. Не е далеч времето, когато гърците от южната страна на Родопите ще идват на културен туризъм у нас до Долината на тракийските царе, на опера и музей в Стара Загора, а вие ще летувате на Бяло море, средспецифичната и живописна природа на Гърция в тази й част, където са и близките острови Самотраки и Тасос, както и единственият запазен гръцки амфитеатър в Марония. “Започваме сътрудничество за много години напред. Считайте Комотини вече за второто пристанище на вашата опера”, каза г-н Кацинигас. Първото гостуване на старозагорската трупа се очаква да стане през септември тази година – след изборите в Гърция напролет и след летните отпуски. Съседите ще предложат това да стане с “Мадам Бътерфлай” от Пучини.

Споделените с Гърция оперни спектакли ще намалят себестойността им за нашата трупа, коментира Анестис Вакианис.

Развитието на двустранните връзки ще се насърчава и от сайта XRONOS.GR, който ще бъде преведен в недалечното бъдеще и на български език, сподели Мелахрини Мартиду.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн