Областният управител Живка Аладжова проведе работна среща за качеството на храната в училищата и детските градини

STZAGORA.NET

„Благодаря за професионалното и отговорно отношение при извършените проверки на качеството на храната, която се предлага на децата в столовото хранене в област Стара Загора”, каза областният управител Живка Аладжова в среща с директорите на РЗИ д-р Елена Канева и на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков. Двете държавни структури извършиха съвместни проверки на обекти за обществено хранене, в които се приготвят храни за деца и ученици.

Припомняме, че във връзка с постъпилите многобройни сигнали от родители и по повод хранителния инцидент, който възникна в Сливен Областният управител Живка Аладжова инициира проверки и настоя за по-голяма взискателност и безкомпромисност, когато става въпрос за здравето на децата и качеството на храната, която им се предлага в столовото хранене.

Директорите на РЗИ и ОБДХ запознаха областния управител с резултатите от извършените проверки.

105 са извършените проверки на територията на Областната дирекция по безопасност на храните в кухненски блокове към детски градини и ясли, детски млечни кухни, ученически столове и ученически столове с дейност кетъринг, както и в други обекти, в които се приготвят и/или разнасят готови за консумация храни, основно за деца и ученици.

Издадени са предписания за констатираните несъответствия по сградов фонд и технологично оборудване и системи за управление и безопасност на храните. За установени административни нарушения във връзка с несъответствия съгласно изискванията към храните, предлагани в столовото хранене, съгласно Наредба № 9 от 2011 година ще бъдат издадени актове за установени административна нарушения, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.

В 25 проверки са участвали инспекторите от РЗИ. В три от ученическите столове е установено, че в храненето на учениците са използвани пресни колбаси със съдържание на мазнини над допустимото по Наредба №37 на Министерството на здравеопазването. На едно от проверените места е предложено пържено ястие, което не се допуска, съгласно същата наредба. Предлагано е кисело мляко с по-висока масленост от допустимата. На трите фирми са издадени предписания.

Още 4 предписания са издадени на фирми, които хранят децата на възраст от 0 до 3 години. Тук са установени две основни несъответствия – предлагане на кайма вместо мляно месо и използване на яйчен прах вместо пресни яйца, каза директорът на РЗИ д-р Елена Канева.

При останалите проверки не са установени несъотвествия по сградов фонд и технологично оборудване. Храните са придружени с търговски документи за произход и годност, съхраняват се при условия, указани от производителите и са в срок на годност. Персоналът е преминал предварителни и периодични медицински прегледи, към момента на проверките работещите са в добро здравословно състояние, използват чисто работно облекло и предпазни средства.

Предстои да бъдат изпратени писма до кметовете на общините за включване на експерти от контролните органи РЗИ и ОДБХ в комисиите за избор на доставчици на храни с цел спазване на нормативните изисквания.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн