Над 10 хиляди дела е разгледал Районният съд в Стара Загора през 2013 г.

STZAGORA.NET
Рецидивист краде “Мъртви души”, влиза за 8 години зад решетките; Двама малтретирани от половинките си; Апаши координирали серия набези по радиостанция


Председателят на Районния съд в Стара Загора Росен Чиликов представи днес пред медиите отчета на съда за 2013 г. В него работят 17 съдебни състава. Щатът се състои от 20 районни съдии, 4 държавни съдебни изпълнители, 4 съдии по вписванията и 51 съдебни служители.

През 2013 г. РС Стара Загора са разгледани 10 683 дела. От тях са свършени 9707 дела, от които 8756 (90%) – в тримесечния инструктивен срок. Всеки съдия е разгледал приблизително по 50 дела.

Броят на наказателните дела за разглеждане през отчетната година е бил 3839. Средната натовареност на 8-те наказателни съдии е била средно по около 40 дела. Разгледани са 55 дела за престъпления против личността, 9 за престъпления против правата на гражданите, 55 за престъпления против брака, семейството и младежта, 344 за престъпления против собствеността и др.

Целият отчет е публикуван в сайта на Районен съд – Стара Загора, раздел “Новини”.

Росен Чиликов разказа за някои от по-фрапантните престъпления, по които съдът е постановил присъди през 2013 г.

Кражба с ниска номинална стойност на откраднатото – комуникационен кабел за 212 лв., но с огромни щети за засегнатите местни структури на МВР и Министерството на отбраната, които са останали няколко дни без свързаност, е наказана с 4 г. лишаване от свобода на единия от тримата извършители, докато останалите са получили условни присъди заради това, че са били непълнолетни.

5 години затвор е отнесъл рецидивист, задържан след поредната му серия от 4 кражби на вещи от коли след разбиване на вратите им. 18-годишен младеж пък е осъден условно за кражби на общо 5 велосипеда, всеки на стойност по 400-500 лв.

От селска къща в Братя Кунчеви рецидивист е откраднал замразено заешко, пилешко и свинско месо, както и дрехи, с което е нанесъл сериозен удар върху бита на семейството. Осъден е на 4 години ефективно.

Двама крадци пък са ползвали при набезите си в края на 2011 г. радиостанция. Отмъкнали са различни вещи за над 8300 лв., сред които – и книгата “Мъртви души” от Гогол, от един от обраните от тях апартаменти. Осъдени са съответно на 8 и на 3 години лишаване от свобода.

Разгледани са 38 дела за домашно насилие и са издадени 14 заповеди за защита на потърпевшите. По 7 от делата са пострадали мъже, двама от които – от съпругите си. Единият е бил издран с нокти по ръката, като е успял да предпази лицето си от разярената си половинка, а другият – гонен и блъскан с кола, според показанията му, поради семейни спорове.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн