Падат цените за ползване на новата спортна зала “Ив.Вазов” и на футболното игрище зад Пощата в Стара Загора

STZAGORA.NET

Вместо 80 лева за един час, Общинският съвет в Стара Загора ще гласува на предстоящото си редовно заседание идния четвъртък (13 февруари) нова, по-ниска такса в размер на 60 лв. без ДДС за ползването на най-новата спортна зала в града “Ив. Вазов”, съобщи председателят на местния парламент Емил Христов. От 1600 лв. за едно денонощие таксата да стане съответно 1200 лв., предлага общинският съветник Тихомир Томов. Намалението е с 25%. Също с една четвърт – от 20 на 16 лв., се предлага да се намали и таксата за едночасово ползване на новото футболно игрище с изкуствена настилка зад Централна поща. По този начин двете спортни съоръжения ще станат по-достъпни за спортуващите старозагорци и ще бъде насърчено ползването им. Финансовият разчет е показал, че промяната е приемлива за Общината.

Сред 27-те точки от дневния ред ще бъде и гласуването по предложение на кмета Живко Тодров на по-висок таван на получаваната пенсия (вече – до 260 лв.), до който пенсионерите над 65-годишна възраст, тези с увреждания над 71% и оше няколко категории пътници ще могат да ползват 70% отстъпка от цената на билета в автобусите и тролейбусите в града, и 50% в извънградските линии.

На изтеглената напред сесия поради законово разписания срок за приемане на новия общински бюджет след внасянето му ще бъде приет и отчетът за изпълнението на миналогодишния бюджет. Най-важното за него е, че като следствие от провежданата разумна фискална политика Общината влиза в 2014 г. с над 6 млн. лв. преходен остатък (2,5 млн. от които са от местни дейности) и няма неразплатени задължения за 2013-та, коментира Емил Христов.

Ще бъде гласуван и новият бюджет на Общината за 2014 г.

Тази година пред местната власт в Стара Загора ще стоят две ключови задачи: изпълнение на всички започнати досега проекти без финансови корекции в тях и запазване на финансовата стабилност на Общината.

Акцентите в инвестиционната програма за 2014 г., както вече беше обявено, ще бъдат инфраструктурните подобрения в кв.”Три чучура-север”, кръговото движение пред магазин “Билла” и довършване на ремонтите на главната улица “Цар Симеон Велики”.

Всичко това ще бъде постигнато въпреки стеснената бюджетна рамка, в която държавните приходи чрез изравнителна субсидия ще продължат да преобладават над местните, което не е благоприятно заради продължаващата зависимост на местната общност от централния бюджет. За разлика от развитите европейски страни, където съотношението е обратно.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн