Успешното сътрудничество межу ОИЦ – Стара Загора и читалищата от областта ще продължи и през новия програмен период

STZAGORA.NET
Проведената днес информационна среща под мотото „Заедно и през новия програмен период” в Регионална библиотека „Захарии Княжески“ от Областния информационен център – Стара Загора, предизвика интерес сред над 50 представители на читалищата от областта.

На срещата се дискутираха партньорските инициативи между Регионалната библиотека, РЗИ – Стара Загора и Областния информационен център. Представители на читалищата споделиха, че информацията за възможностите за европейско финансиране, която предоставя Центърът, е винаги много полезна за тях и се надяват и през новия програмен период да продължи сътрудничеството ни.

Експертите на Центъра запознаха участниците в срещата с одобрения от правителството проект на споразумение за партньорство на Република България, очертаващо помощта от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Специално внимание беше обърнато на 11-те тематични цели, за чието постигане ще работи България през новия програмен период.

През следващия програмен период България ще работи по 7 оперативните програми, а очакваните средства за тях са:

- ОП “Околна среда” – 1,271 милиарда евро;
- ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” – 1,207 милиарда евро;
- ОП “Региони в растеж” – 1,170 милиарда евро;
- ОП “Иновации и конкурентоспособност” – 1,037 милиарда евро;
- ОП “Развитие на човешките ресурси” – 707,13 милиона евро;
- ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” – 508,04 милиона евро;
- ОП “Добро управление” – 356,24 милиона евро.

Споделената добра практика от реализирания проект на НЧ „Цвятко Радойнов–1885“ – Крън, по фонд “Социална закрила” мотивира читалищата от областта да кандидастват със своите идеи пред фонда.

В срещата беше предоставена информация за възможностите за кандидастване на читалищата по новата програма на Европейския съюз за образование, обучение, младежта и спорта „ЕРАЗЪМ+“. Бюджетът на програма за програмен период 2014–2020 г. е 14,7 милиарда евро, а допустими кандиданти са всички публични и частни органи, които развиват дейност в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Допълнителна информация по програмата може да бъде намерена на интернет адрес: http://ec.europa.eu/erasmus-plus/.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн