Обявен е каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка за 2014/2015 г.

STZAGORA.NET
За допълнителна информация звънете от 9.00 ч. до 17.30 ч. на телефони 042 62 33 93, 042 62 32 31, 04261 48 11, 042 61 48 12, или посетете офиса на Областния военен отдел в община Стара Загора – стая № 317 и Военно окръжие – Стара Загора.

На основание наредба за условията и реда за разкриване и осигуряване дейността на курсове по начална и/или специална подготовка във висшите училища и за подготовката на учениците от средните училища, приета с ПМС № 43 от 22.02.2013 г., със заповед № ОХ – 3/02.01.2014 г. на Министъра на отбраната е обявен каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка за 2014/2015 г.

Обучението на студенти в курсове по начална и/или специална военна подготовка може да се провежда само на основание сключено двустранно споразумение между съответното висше училище и Министерството на отбраната за разкриването и осигуряването на курсове по начална и/или специална военна подготовка.

Участието на студенти – български граждани в обучение в курсовете по начална и/или специална военна подготовка е доброволно. Обучението в курсове по начална и/или специална военна подготовка, организирана във висшите училища, военните академии, висшите военни училища осигурява на студентите придобиване на знания и практически умения по военна подготовка за определена военна специалност, както и за действия, свързани с отбраната на страната, защитата на населението и личната сигурност. Продължителността на курсовете по начална военна подготовка е до 90 академични часа годишно, а на курсовете по специална военна подготовка – не по-малко от 90 академични часа, в зависимост от избраната военна специалност.

Курсове по начална военна подготовка се организират и провеждат във военна академия „Г. С. Раковски” и висшите военни училища. Курсове по специална военна подготовка могат да се организират и провеждат освен във военна академия „Г. С. Раковски”, висшите военни училища и във всички висши училища в страната, сключили двустранно споразумение с Министерството на отбраната. Обучението на студенти в курсове по специална военна подготовка може да се провежда и от преподаватели от гражданските висши училища, когато това е предвидено в сключеното двустранно споразумение по чл. 30, т 7. на Наредбата на Министерски съвет за условията и реда за разкриване и осигуряване дейността на курсове по начална и/или специална военна подготовка във висшите училища и за подготовката на учениците от средните училища.

Обучение в курсове по специална военна подготовка се провежда само със студенти успешно завършили обучението в курс по „Начална военна подготовка”. Изключение се прави само за студентите, служили военна служба в редовете на въоръжените сили на Република България.

Курсовете по начална и специална военна подготовка завършват с изпити, съгласно учебната програма на съответния курс. На всеки студент, успешно завършил курс по начална и/или специална военна подготовка, се издава свидетелство (удостоверение) за успешно завършен курс, при условията и по реда на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн