Живко Тодоров: В най-кратък срок ще се подготвят документите бившите артилерийски казарми да бъдат прехвърлени на община Стара Загора

STZAGORA.NET
Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Успяхте ли да проведете среща с министър-председателя Пламен Орешарски по време на посещението му тази седмица в Стара Загора?
Живко Тодоров: Да, бяха в Стара Загора. Държавата прехвърля на общината бившите артилерийски казарми в Стара Загора, които се намират почти в центъра на града, като общо около 130 дка е целият терен, 90 дка остават за Община Стара Загора, 40 дка за Министерство на отбраната, където ще се строят жилища за военните, на тези 40 дка. На 90-те дка, които са за общината, ще има парк, спортна зала и атракции. Това всъщност е новината, че правителството ни прехвърля този имот. В най-кратък срок ще се подготвят документите и теренът ще бъде прехвърлен на общината – тези 90 дка, като там ще се случи нещо наистина уникално за Стара Загора – да се построи една много голяма паркова площ. Нещо, което не се е случвало от години – да се строи парк, спортна зала, атракции. Това е дългосрочен проект, по който ние ще започнем да работим.

Фокус: Вие имахте ли среща с министър-председателя?
Живко Тодоров: Имаше среща с всички кметове в региона плюс областния управител, някои народни представители и на тази среща беше обявено това – че на Стара Загора ще бъде прехвърлен имотът от 90 дка.

Фокус: Какво още обсъдихте?
Живко Тодоров: Това, което беше поставено, са проблемите на местната власт и от какво имат нужда. Всички кметове, които бяха на срещата, поставиха проблемите на своите общини. Специално за Стара Загора, много важно беше да се прехвърли този терен. Ние сме подали проекти за тази програма, която правителството сега отпуска – финансиране в размер на 500 милиона лева. Един от проектите ни е изграждането на парк и спортен комплекс на територията на бившите артилерийски казарми, като първоначалната фаза сме подали 5 милиона лева проект и се надяваме да бъдем одобрени.

Фокус: Какви се впечатленията на представителите на бизнеса от срещата?
Живко Тодоров: Мисля, че това, което се направи – да се прехвърлят тези терени от държавата, е правилно и добро. Затова аз съм удовлетворен от резултата от срещата, който е конкретен и ясен, че тези терени няма да бъдат продадени от Министерството на отбраната, а ще служат на хората, те ще бъдат в обществена полза. Това е най-важното и е хубаво за Стара Загора.

Фокус: Какво иска Стара Загора от държавната власт като подкрепа за местното самоуправление?
Живко Тодоров: Остава си въпросът за децентрализацията, за това общините да имат повече финансови възможности и в този смисъл всички кметове от доста години подкрепят една такава промяна и това, което беше споделено, е, че ще се работи в тази посока – към децентрализация. Отделно за Стара Загора, това, което е важно – ние общо взето се справяме с европейските проекти, с управлението на бюджета, разбира се, средствата винаги не достигат, но, ако имаме възможност да получим допълнителни средства от този фонд – тези 500 милиона лева, това ще бъде добре и ще имаме възможност да направим доста неща за старозагорци.

Фокус: Стана ли въпрос за проблемите на болницата на Стара Загора?
Живко Тодоров: Болницата не беше коментирана, защото тя е държавна и пълномощията са в ръцете на здравния министър, на министъра на финансите, да се намери решение. Поставихме чисто местни проблеми на местната власт.

Фокус: С министър Искра Михайлова обсъдихте ли някакви проекти в сферата на екологията?
Живко Тодоров: В момента изпълняваме проект за канализация на Стара Загора за 40 милиона лева, като това, което всъщност обсъдихме, е, че проектът върви много добре към момента, плащанията вървят редовно, контролът е добър, изпълнява се всичко навреме и смятам, че по отношение на Стара Загора, няма да имаме проблем с изпълнението на този голям и важен проект.

Фокус: Казахте, че предимно регионални неща са обсъждани. Коментирахте ли това, че има желаещи инвеститори от Китай и от Корея, които искат да искат да инвестират в направата на карголетище в Стара Загора?
Живко Тодоров: Да, това също беше поставено като въпрос. Между другото, преди няколко дни министърът на транспорта Данаил Папазов обяви, че гарата в Стара Загора ще бъде ремонтирана – 4,7 милиона лева са отпуснати, общината пое ангажимент да изработи техническия проект, на база на който да се направи този ремонт. Отделно коментирахме въпрос и за летището – ако се появи инвеститор, който със свои средства, т.е. частна инвестиция, това, разбира се, че идеята е добра. Това, което стана ясно е, че държавни средства няма да се влагат в развитието на летището, а ще се търси частен инвеститор.

Фокус: Проблемите на „Ремотекс” – Раднево и работещите там отразяват ли се на Вашата община? Това също е била тема на срещата.
 Живко Тодоров: Да, разбира се, че се отразяват, защото има много хора от Стара Загора, които работят в „Ремотекс”, и аз се надявам, че ще има скоро решение, което да помогне на работниците да получат заплатите си, защото от много месеци са забавени.

Фокус: Имате ли проблеми с проекти на Община Стара Загора, които да са били забавени по някакви причини и ще се разреши ли този проблем?
Живко Тодоров: Не, към момента нямаме проблеми с европейски проекти, имаме стандартните процедури – обжалвания по Закона за обществените поръчки, това са процедури, които общо взето изискват време и не зависят нито от нашата, нито от външна намеса.

Цветелина ПЕНЧЕВА
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн