БСП потърси обединителна фигура в Стара Загора, но затъна в още по-сериозен конфликт

STZAGORA.NET

Залата в началото на конференцията...

...И залата след напускането на половината делегати

Днешното четвърто заседание на 46-тата общинска конференция на БСП в Стара Загора бе прекратено преждевременно в първите следобедни часове. Без да е гласуван дори още дневният ред, към 14 часа голяма група от присъстващите делегати напуснаха залата и кворумът рухна (от 348 избрани делегати на конференцията в залата на Операта дойдоха и получиха делегатските си карти 277 души).

До неприятната ситуация се стигна, след като делегат на конференцията – Галина Господинова, предложи от името на инициативен комитет в дневния ред след обсъждането на номинациите за евродепутати да влязат допълнителни точки за преустановяване пълномощията на председателя на Общинския партиен съвет Илия Златев и на цялото общинско ръководство на БСП, както и да се избере нов председател и нов Общински съвет.

След като се разбра, че новопредложените точки вероятно ще бъдат одобрени с три гласа мнозинство, делегатите се скараха, спорът бързо ескалира и доведе до напускането на стотина души. “Членовете на нашата основна партийна организация не са ме упълномощавали да гласувам за или против смяна на ръководството на БСП-Стара Загора!” – с тези думи пред микрофоните непосредствено преди да излязат от залата се мотивираха секретарите на няколко основни партийни организации (87-ма, 95-та, 138-ма). След обявената почивка между 12.35 и 13.00 часа в кулоарите останаха дори Илия Златев и членовете на ръководството.

В режим на свободен разговор, без правото вече да взема решения, конференцията изкара още около час, като в края й, след допълнително изясняване на позиции в преддверието на залата, Златев и колегите му от ръководството все пак се върнаха в президиума, колкото да бъде оповестено, че идната събота, 1 февруари, проваленото днес заседание на конференцията ще бъде подновено от 9.00 часа в хотел “Мериан палас”.

В спешните консултации на крак по така създалата се ситуация участваха и представителите на централното ръководство Емил Костадинов – член на Изпълнителното бюро и секретар на Националния съвет на БСП, и Ванелина Арнаудова, член на Общопартийната контролна комисия на БСП, както и председателят на Областния съвет Васил Самарски и областният управител Живка Аладжова.

Според споделеното от Васил Самарски пред stzagora.net, старозагорската партийна организация се нуждае от нова, обединителна фигура, която да се ползва с доверието на всички. Не е тайна, че сегашният председател Илия Златев е недолюбван в центъра заради поисканата през лятото от него, заедно с част от общинското ръководство, оставка на председателя на БСП Сергей Станишев, а предишният партиен водач в Стара Загора Бойчо Биволарски и днес потвърди, че няма намерение да се кандидатира отново за поста.

Няколко души предупредиха в началото на конференцията, че на предложените кадрови промени не им е точно сега времето, тъй като от една страна БСП вече е в предизборна ситуация, а от друга са налични силни позивни към разцепление под въздействие на движението АБВ на Георги Първанов. Но въпреки това механизмът бе задействан. С което Станишев, който вчера бе в Стара Загора заедно с премиера Орешарски, явно дава да се разбере, че държи да работи по места с функционери, на които има пълно доверие, независимо какво ще му струва това.

Илия Златев декларира тези дни, че не поддържа АБВ, но очевидно го смятат все още за твърде близък до първановиста д-р Евгений Желев и по тази причина го възприемат едва ли не като троянски кон в редиците на Станишевото БСП.

За старите членове на БСП, антифашистите и доайените на партията в Стара Загора обаче и Илия Златев, и бившия областен председател Трифон Митев са едни от символите на партията в града – наследници на партизански фамилии, строители на партийните структури в продължение на десетилетия. Отстраняването им е кощунствено дело в техните очи. То е е с ефекта на катастрофален трус в тяхното мироздание. Точно затова те бяха първите, които си тръгнаха от днешната конференция.

Според нас, тъй като мотивите на Станишев за кадрова стабилност също са разбираеми, към търсената промяна в старозагорската партийна организация трябваше да се подходи по-внимателно, по-предпазливо, по-деликатно. Щом председателят е решил обратното, Златев едва ли ще запази поста си. Но няма ли да е твърде висока цената, която ще плати БСП за това, ако за години напред разбие старозагорската си структура и столетницата изпадне в кома, от която може и да не излезе?
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн