Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски в Стара Загора: “Показахме, че държавата може да бъде коректна към бизнеса!”

STZAGORA.NET


Министър-председателят Пламен Орешарски и председателят на БСП Сергей Станишев разговаряха днес с около 100 представители на бизнеса в Стара Загора и региона. Срещата се проведе в конферентната зала на хотел “Верея” и продължи два часа. След нея пред медиите двамата дадоха изявления.

“Имахме една ползотворна среща с представители на бизнеса в региона – каза Пламен Орешарски. – Бяха поставени доста от откритите проблеми на този етап. Радващото е, че практически нямаше възражения или въпроси върху ключовите цели и дейности, които кабинетът предприе от началото на мандата, свързани, най-общо казано, с една по-благоприятна бизнес рамка и за активизиране на стопанската активност, оттук – и за насърчаване на растежа, свързан както с административните и регулаторните механизми, така и с ускореното разплащане от страна на държавата и държавните институции към бизнеса. Поставени бяха много въпроси, свързани със сектори, с усвояване на европейските средства, както и въпроси относно споразумението за партньорство с Европейската комисия. Логично имаше въпроси и за енергетиката, зърнопроизводството и др. За мен беше много важно да чуя обратните сигнали от страна на бизнеса, за да сверим дали се движим в правилна посокаи къде трябва да ускорим работа. Моите сътрудници събраха десетина допълнителни анализи, които са направени, и конкретни казуси и въпроси, по които ще работим в София и ще дадем съответните отговори.”

Сергей Станишев също сподели впечатленията си от срещата.

“Благодарих на премиера, че съм поканен на нея, тъй като бях водач на листата в Старозагорския избирателен район и моите ангажименти към района остават, тъй като по време на кампанията се запознах с проблемите и с хората и държа да помагам – каза Сергей Станишев. – Радвам се, че получихме добра оценка от бизнеса по две неща. Първо – облекчаването на лицензионни, разрешителни и други режими вече се чувства от бизнеса. Това ясно пролича.

Второ: Признава се, че за първи път от години насам държавата фактически започва годината на чисто при връщането на ДДС. Това е важно, защото показваме, че държавата може да бъде предсказуема, да бъде коректна към бизнеса. Това даде и много добър фискален ефект – след като ДДС-то се връща в срок, бизнесът започва ускорено да плаща и данъци. Това се усети особено през ноември и декември и помогна за изпълнението на бюджета.

Трето, промените в Закона за енергетиката отпушиха българското производство на електроенергия и износа. Спомнете си, че когато миналата пролет идвах тук, един от острите проблеми беше, че не се произвежда достатъчно. Мините работиха с намалени мощности, държавният ТЕЦ – изобщо имаше много сериозен проблем. България се превърна в транзитна държава за износ на ток от Унгария и Румъния за Република Турция. Сега нещата са коренно променени.

И последно, чухме много позитивна оценка от страна на хората на бизнеса, първо, за това, че държавата е много активна – и по отношение на такива тежки казуси като “Ремотекс” и неговата работа, и по отношение на намерението и работата, която се върши, за да се рестартира “Химко” Враца, и по това, че се подготвя програма за реиндустриализация на България. Това е част от ангажимента на правителството, по него се работи активно в диалог между правителството и двете парламентарни групи.”

Днес следобед премиерът Пламен Орешарски ще има срещи с областния управител, кметове и народни представители от област Стара Загора. Ще участва и министърът на отбраната Ангел Найденов, който преди обед беше на визита във Втора Тунджанска механизирана бригада.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн