Казанлък: Общинският съвет прие декларация в подкрепа на изграждането на тунела под връх Шипка

STZAGORA.NET

Старейшините в Казанлък единодушно приеха декларация на Общинския съвет и на Община Казанлък, с която подкрепят изграждането на тунела под Шипка и подходите към него.

В декларацията се заявява необходимостта от строителството на тунела и подходите към него – един от приоритетите за развитието на община Казанлък.

В документа се посочват съображенията, заради които строителството на този мащабен национален обект се счита за още по-наложително и важно към настоящия момент. Посочва се, че транспортните връзки между Северения и Южния централен планов район са силно затруднени поради изчерпване възможностите на старопланинските проходи и големите разходи за тяхната поддръжка, което се отразява върху икономическото развитие на двата района. Като съставна част от Международен коридор № 9, пътят през прохода Шипка не отговаря на международните изисквания за път от такъв клас.

Тунелът ще осъществи пряка, бърза и удобна връзка между големи промишлени и товарообразуващи региони като Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Севлиево, Габрово в Северна България и Пловдив, Стара Загора, Хасково, Казанлък в Южна България. Чрез този тунел ще се създаде по-пряка връзка на страните от Североизточна Европа през Румъния и България с пристанище Александруполис на Бяло море, както и връзка с автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“.

Декларацията завършва с увереността, че изтъкнатите причини са достатъчно основателни, така че държавата в лицето на Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и Министерството на финансите да предприеме всички необходими действия за продължаване на подготовката, строителството и реализирането на тунела под Шипка и подходите към него. Както и включването на тунела в обектите, които ще се изградят със средства по оперативните програми, финансирани от ЕС през следващия програмен период 2014-2020 г.

Декларацията и решението за нейното вземане ще бъдат изпратени до Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и Министерството на финансите.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн